Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 99,5 μον. τον Αύγουστο, από 101,2 μον. τον Ιούλιο καταγράφει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αντίθετα, διαπιστώνεται οριακή ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, απόρροια της βελτίωσης των προσδοκιών στους κλάδους των υπηρεσιών και κατασκευών.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση

Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 101,5 μονάδες, έναντι 101 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά χαμηλότερα όμως από τις 113,4 μονάδες ένα έτος πριν.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ελαφρά τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -54,2 (από -55,3) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-32,0 μονάδες).

Επσημαίνεται ακόμη η βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατά 7,5% σε ετήσια βάση, έναντι οριακής υποχώρησης 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κύκλος εργασιών

Όσον αφορά το Ειδικό Θέμα του δελτίου εξελίξεων στη βιομηχανία, του ΙΟΒΕ, «Στοιχεία Κύκλου Εργασιών β’ τριμήνου 2022», επιγραμματικά σημειώνονται:

• η ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 41,4% το β’ τρίμ. του 2022 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 21,9% στην ΕΕ27 (σταθερές τιμές).
• η άνοδος σε τρέχουσες τιμές για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 39,3% το β’ τρίμ. του 2022 (y-o-y), σε συνέχεια ανόδου 27% ένα χρόνο
πριν,
• η μεταποίηση στους τομείς με άνοδο για 5ο συνεχές τρίμηνο, 45,2% από 36% ένα χρόνο πριν,
• η εντός των κλάδων της βιομηχανίας, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα Βασικά Μέταλλα +81% (σε συνέχεια ανόδου 43,6% ένα χρόνο πριν).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία