Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σήμερα στο δυτικό Ιράν και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές κατά την κηδεία μιας νεαρής γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους αυστηρούς κανόνες σχετικά με το χιτζάμπ.

Βίντεο, που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζουν διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα αφού έχουν συγκεντρωθεί στη Σακέζ, την πόλη της Μαχσά Αμινί, από γειτονικές πόλεις στην ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν για να θρηνήσουν την 22χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή χθες, Παρασκευή, σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

«Θάνατος στο δικτάτορα»

«Θάνατος στο δικτάτορα», μια αναφορά στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φώναζαν μερικοί διαδηλωτές ενώ η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα. Τουλάχιστον ένας άνδρας φαίνεται να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι σε ένα βίντεο, στο οποίο κάποιος ακούγεται να λέει πως το τραύμα προκλήθηκε από σκάγια. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Τους τελευταίους μήνες, ακτιβιστές για τα δικαιώματα έχουν καλέσει τις γυναίκες να αφαιρέσουν δημόσια τα πέπλα τους, μια χειρονομία που θα τις έβαζε σε κίνδυνο να συλληφθούν για παραβίαση του ισλαμικού κώδικα για την ενδυμασία, καθώς οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες της χώρας καταστέλλουν την «ανήθικη συμπεριφορά».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περιπτώσεις σκληρής καταστολής από μονάδες της αστυνομίας ηθών σε βάρος γυναικών που έχουν αφαιρέσει το χιτζάμπ τους.

Έρευνες

Οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες για το θάνατο της Αμινί, όμως ένας ιατροδικαστής δήλωσε σήμερα πως τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων μπορεί να χρειαστούν τρεις εβδομάδες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία δήλωσε πως η Αμινί ασθένησε καθώς περίμενε μαζί με άλλες γυναίκες, που είχαν τεθεί υπό κράτηση σε τμήμα της αστυνομίας ηθών, και απέρριψε κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως πιθανόν ξυλοκοπήθηκε. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος που μοιάζει να στηρίζουν την εκδοχή της για τα γεγονότα. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο φαίνεται πως έχει υποστεί επεξεργασία.

Στο τμήμα για «εκπαίδευση»

Η αστυνομία είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Αμινί υπέστη καρδιακή προσβολή αφού μεταφέρθηκε στο τμήμα για «εκπαίδευση». Οι συγγενείς της διαψεύδουν πως είχε οποιαδήποτε καρδιακά προβλήματα.

Εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και των τεχνών ανήρτησαν επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θάνατο της Αμινί και διαμαρτυρίες έγιναν χθες, Παρασκευή, στην Τεχεράνη με ισχυρή παρουσία των ειδικών μονάδων της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών.

Όπως είχαν κάνει και σε προηγούμενες διαματυρίες, οι αρχές φαίνεται πως έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο κινητό ίντερνετ στη Σακέζ και της γειτονικές περιοχές, αναφέρουν καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα