Με πτώση εκλεισαν οι χρηματιστηριακές αγορές του Περσικού Κόλπου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ασκούν πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μεγάλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμη εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες

Το πετρέλαιο, το οποίο τροφοδοτεί την ανάπτυξη της περιοχής, δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις από την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι η αύξηση της ζήτησης θα μπορούσε να σταματήσει το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας  σημείωσε πτώση 2,2% και επέκτεινε το αρνητικό σερί τεσσάρων εβδομάδων. Οι  μετοχές του χρηματοοικοκομικού κλάδου κινήθηκαν πτωτικά δίνοντας πτωτικό τόνο και στους υπόλοιπους κλάδους.

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συνδεόνται με τη νομισματική πολιτική που ασκεί η Fed, καθώς πέντε από αυτές έχουν τα νομίσματά τους συνδεδεμένα αποκλειστικά με το δολάριο, ενώ το δηνάριο του Κουβέιτ συνδέεται με ένα καλάθι νομισμάτων που κυριαρχείται από το δολάριο.

Πτώση και στο Κάιρο

Στο χρηματιστήριο της Αιγύπου ο δείκτης blue chips EGX30 σημείωσε πτώση 3,1% ,με  25 από τις 30 μετοχές του να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο.

Ο δείκτης, ο οποίος έχει υποχωρήσει περισσότερο από 18% από την αρχή της χρονιάς, έχει δεχθεί πιέσεις λόγω της απότομης πτώσης των συμμετοχών των ξένων επενδυτών και της αύξησης του κόστους των βασικών εισαγωγών βασικών εμπορευμάτων, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τραπεζικές μετοχές ώθησαν προς τα κάτω και την αγορά του Κατάρ . Ο δείκτης QSI σημείωσε πτώση 1,2%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να συμπιέσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, έθεσε τελεσίγραφο 20 ημερών στον Νετανιάχου ώστε να παρουσιάσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα στη Γάζα»

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες
Επικαιρότητα |

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Συμφωνία αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία και υποχρεωτική»