Tα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν γρήγορα δήλωσε  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ,Κριστίν Λαγκάρντ, ενδεχομένως σε περιοριστικό επίπεδο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εδραιωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία.

Ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι σημαντικός για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%, εξήγησε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός – Τι είναι το «ουδέτερο επιτόκιο»

«Η προσαρμογή του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων είναι ένα βασικό εργαλείο για να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας και να διατηρήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκρατημένες», ανέφερε σε ομιλία της. «Το να κινούμαστε ταχύτερα στην αρχή του κύκλου αυξήσεων μεταδίδει σαφώς τη δέσμευσή μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί μέχρι να φτάσει στο “ουδέτερο επιτόκιο”, ένα επίπεδο που δεν τονώνει ή περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, αν και θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν αυτού του σημείου.

Η ΕΚΤ προσάρμοσε τον ρυθμό της από την παραδοσιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στην αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφθασε το 9,1% τον Αύγουστο, τον δέκατο συνεχή μήνα με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού-ρεκόρ, ως αποτέλεσμα πολλαπλών σοκ, όπως η αύξηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η απελευθέρωση της ανεβασμένης ζήτησης.

«Μπορεί να δούμε αυτό το σερί [υψηλού πληθωρισμού] να συνεχίζεται στο εγγύς μέλλον», κατέληξε η Λαγκάρντ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή