Πάνω από 14 εκατ. τόνους σιτηρών έχει καταφέρει να εξάγει η Ουκρανία μέσω των κρατών μελών της Ε.Ε. από τις αρχές του πολέμου. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν ακόμη να διευρύνουν τη χρήση των εναλλακτικών δρόμων που μπορούν να διευκολύνουν τη ροή των ουκρανικών σιτηρών προς τις διεθνείς αγορές, παρά και την επανέναρξη των μεταφορών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ουκρανία εξήγαγε 2,6 εκατ. τόνους σιτηρών μέσω της Ε.Ε.. τον Αύγουστο, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Απρίλιο. Το ποσοστό αυτό αναλογεί στο 61% των συνολικών εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, ενώ το 39% διοχετεύτηκε στις διεθνείς αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί

Στις εναλλακτικές διαδρομές που αξιοποίησαν οι Ουκρανοί, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, στρατηγικό ρόλο έπαιξε η Πολωνία αλλά και τα λιμάνια της Ρουμανίας. Ωστόσο η Κομισιόν επεξεργάζεται και νέα σχέδια για την πιλοτική δοκιμή νέων καναλιών μέσω της Βαλτικής και των Σκανδιναβικών κρατών, όπως και μέσω της Μεσογείου.

Εξάλλου παρά το γεγονός πως η συμφωνία για την επανέναρξη των ροών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που επετεύχθη τον Ιούλιο, για την ώρα συντηρείται, υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες σιτηρών εγκλωβισμένες στις αποθήκες, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης να καταρρεύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ