Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα φιλοξενήσει για μία εκδήλωση μεθαύριο, Πέμπτη, τις χώρες που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα κρατών της Σύμπραξης του Γαλάζιου Ειρηνικού (Partners in the Blue Pacific) με κεντρικό στόχο τον καλύτερο συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα αυτή των χωρών συγκροτήθηκε τον Ιούνιο και συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ινδία έχει καθεστώς παρατηρητή στην PBP, όπως δήλωσε ο Κουρτ Κάμπελ συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, στη διάρκεια σχολιασμού σε μία εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται η ένταξη και άλλων χωρών.

«Υπαρξιακή απειλή»

Οι καταστάσεις είναι «πολύ περισσότερο επείγουσες» για τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπως δήλωσε ο Κάμπελ.

«Ο βιοπορισμός τους απειλείται», είπε ο ίδιος δίνοντας έμφαση στην «υπαρξιακή» απειλή που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες από την πανδημία COVID-19 στα εισοδήματα από τον τουρισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις. «Μεγάλο μέρος της βοήθειας στον Ειρηνικό δεν έχει συντονιστεί καλά, όπως θα έπρεπε. Δεν έχουμε μάθει όσο θα έπρεπε σχετικά για τις καλύτερες πρακτικές. Θα επιδιώξουμε να το κάνουμε όσο βαδίζουμε προς τα εμπρός, χτίζοντας στους θεσμούς που υπάρχουν, αλλά και στις δεσμεύσεις μας στον Ειρηνικό.»

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ένα «ξεκάθαρο στρατηγικό στοιχείο» στην επιταχυνόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

«Έχουμε δει κατά τα τελευταία χρόνια μία πιο φιλόδοξη Κίνα η οποία επιδιώκει να αναπτύξει αποτυπώματα με στρατιωτικό τρόπο στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού…, αυτό έχει προκαλέσει άγχος σε κάποιο βαθμό σε συμμάχους μας, όπως, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά ακόμη και στο σύνολο των χωρών της περιοχής», εξήγησε ο Κάμπελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους