Τι δουλειά έχει ο Βαν Γκογκ στον Αλιμο; Μια τεράστια «Εναστρη νύχτα», μήκους 26 μέτρων και ύψους 12 μέτρων, θαυμάζουν εδώ και λίγες ημέρες όσοι περνούν έξω από το 2ο Λυκείου Αλίμου. Η εντυπωσιακή τοιχογραφία, που στολίζει τη γειτονιά, φτιάχτηκε από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών το οποίο ήρθε ειδικά για αυτόν τον σκοπό από την Κατερίνη – κατόπιν πρόσκλησης της δημοτικής αρχής – ενώ έργα τους κοσμούν αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης – Σε δημοπρασία πίνακας του Βαν Γκογκ

Η «Εναστρη νύχτα» του Αλίμου είναι αντίγραφο του διάσημου έργου που φιλοτέχνησε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ενώ νοσηλευόταν σε άσυλο της Γαλλίας και αποδίδει με σχεδόν τρισδιάστατο τρόπο την ψυχολογία του καλλιτέχνη την περίοδο εκείνη.

«Το να γίνονται οι τοιχογραφίες σε σημεία που μπορεί να εμπνεύσουν κάποιον να αγαπήσει την Τέχνη είναι κάτι που μας αρέσει πολύ. Και τα σχολεία είναι ένα τέτοιο σημείο» λέει στα «ΝΕΑ» ο Σπύρος από την ομάδα «SpyLex», ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα έχουν μετατρέψει τον Αλιμο σε… γκαλερί μεγάλων έργων της ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Ετσι, το πνεύμα του Βίνσεντ βαν Γκογκ δεν αισθάνεται μοναξιά στην πόλη.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά δεσπόζουν η Μόνα Λίζα και η μορφή της Φρίντα Κάλο, ενώ περπατώντας στους δρόμους του Αλίμου οι περαστικοί πέφτουν πάνω στο «Κορίτσι με το μαργαριτάρι» του Βερμέερ, μαγεύονται από τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ και από το περίφημο «Υπνοδωμάτιό» του, ξαφνιάζονται από το «Πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ Μπάουερ» του Γουστάβου Κλιμτ, χαζεύουν την «Αφροδίτη» του Μποτιτσέλι, «ταξιδεύουν» με τα πουλιά και τον «Ποδηλάτη» του Αλέκου Φασιανού ή κοντοστέκονται μπροστά στον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα σε έμπνευση Θεόφιλου. Ολα αυτά διά χειρός «SpyLex», οι οποίοι έχουν αναβιώσει αυτά και άλλα καλλιτεχνικά αριστουργήματα με καμβά τα ΚΑΦΑΟ του Αλίμου.

Η «Εναστρη νύχτα», η τελευταία δουλειά του ζευγαριού στην περιοχή, χρειάστηκε 14 ημέρες καθημερινής, οκτάωρης εργασίας για να ολοκληρωθεί. Είναι σχετικά σύντομος χρόνος αν σκεφτεί κάποιος ότι εργάζονταν μόνο δύο άτομα, πάνω σε σκαλωσιές, ότι μεσολάβησαν ημέρες με δύσκολες καιρικές συνθήκες και ότι η μεταφορά ενός έργου σε τόσο μεγάλη κλίμακα απαιτεί προσήλωση στη λεπτομέρεια.

«Ειδικά το σχολείο του Αλίμου έχει πάρα πολλά παράθυρα, πολλές γωνίες, πολλές προεξοχές. Ομως, συνδυάζει δύο πολύ ωραία στοιχεία: είναι κτίριο που απευθύνεται σε νέα παιδιά και παράλληλα «βλέπει» σε ένα υπαίθριο θέατρο, από το οποίο είναι ορατή η πρόσοψη του σχολείου. Ετσι, η τοιχογραφία γίνεται μια ωραία αφορμή για να έρθει ο κόσμος σε επαφή με την ιστορία της τέχνης» λέει ο Σπύρος.

Street art και σε άλλες περιοχές

Ο Σπύρος και η Αλεξάνδρα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με έργα street art και σε άλλες περιοχές της χώρας: στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στον Βύρωνα της Αττικής, σε νησιά και, βέβαια, στον τόπο κατοικίας τους, στην Κατερίνη.

Εκεί φιλοτέχνησαν πριν από λίγα χρόνια μια εντυπωσιακή σύνθεση εμπνευσμένη από δύο έργα τέχνης, την «Ανθισμένη αμυγδαλιά» του Βαν Γκογκ και τη «Γέννηση του Αδάμ» του Μιχαήλ Αγγελου, σε έναν τοίχο ύψους 16 μέτρων, στην αυλή ενός διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου.

«Ηταν η πρώτη μας τοιχογραφία τέτοιας κλίμακας· ως τότε είχαμε φτιάξει μικρότερα στον δρόμο και πολλά σε εσωτερικούς χώρους. Πλέον όνειρό μας είναι να γεμίσουμε τέτοια έργα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας» περιγράφει ο Σπύρος μιλώντας στα «ΝΕΑ» και καταλήγει: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε να φτιάξουμε μια τοιχογραφία σε ένα σχολείο στη Μήλο, ένα θέμα που να έχει στοιχεία από την εκπαίδευση και παράλληλα να ταξιδεύει τα παιδιά. Αλλωστε αυτό για εμάς είναι ο σκοπός της τέχνης: να ανοίγει νέους δρόμους σε όσους τη βλέπουν…».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus