Το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με φόντο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας, Πατρίκ Πουγιανέ, ο υπουργός Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σαάντ Σερίντα αλ Κάαμπι, είπε ότι η TotalEnergies θα συμμετάσχει στο σχέδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου North Field South (NFS).

Χρηματοδότηση και ανάπτυξη του NFS

Σημειώνεται ότι η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τον Ιούνιο με την Ντόχα μια συμφωνία ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, του North Field East (NFE).

Σύμφωνα με τον Κάαμπι, η TotalEnergies θα συμμετάσχει επίσης στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του NFS. «Θα έχει ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο», τόνισε, εξηγώντας ότι θα έχει μερίδιο 9,375% από το 25% που προορίζεται συνολικά για διεθνείς συνεργάτες. Σε μετέπειτα στάδιο θα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι άλλοι εταίροι. Η Qatar Energy θα διατηρήσει το 75%.

Το North Field East

Το North Field East, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, είναι προέκταση του κοιτάσματος North Field, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, το οποίο μοιράζονται οι χώρες του Κόλπου και το Ιράν. Το North Field South είναι άλλο ένα σχέδιο επέκτασης του North Field, το οποίο εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα, μέχρι το έδαφος του Ιράν, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να το εκμεταλλευτεί παρεμποδίζονται λόγω των διεθνών κυρώσεων.

Το Κατάρ είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του έως και άνω του 60% μέχρι το 2027. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα είναι οι σημαντικότεροι πελάτες του. Η Ευρώπη επί μακρόν διαφωνούσε με τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που ήθελε να πετύχει το εμιράτο, όμως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εισαγωγείς LNG πιέζονται να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή