Ομάδα Γάλλων βουλευτών, με σημερινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ζήτησαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των πληροφοριών πως η Ρωσία έχει χρηματοδοτήσει πολιτικά κόμματα στη χώρα με στόχο να επηρεάσει τις ισορροπίες.

Οι οκτώ βουλευτές ανήκουν στο κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και η πρωτοβουλία τους ήρθε στον απόηχο του αποχαρακτηρισμού στοιχείων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δείχνουν πως η Ρωσία δρομολόγησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ξένα πολιτικά κόμματα, με στόχο να επηρεάσει τις ισορροπίες δυνάμεων στις χώρες τους.

Διαβάστε επίσης: WSJ: Η Ρωσία στρατολογεί χάκερς «ικανούς να προκαλέσουν μπλακάουτ»

Άλλωστε, προ ημερών ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είχε σχολιάσει πως, με αφορμή και τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, οι ΗΠΑ περιμένουν πως η Ρωσία θα θελήσει να αυξήσει περαιτέρω την πολιτική της επιρροή τους επόμενους μήνες, σε πολλές χώρες, κυρίως της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας τους δίαυλους των χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα.

Η Λεπέν στο στόχαστρο 

Αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη χώρα δεν έχει γίνει. Ωστόσο, με δεδομένο πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει υπόνοιες για τις στενές σχέσεις της γαλλικής ακροδεξιάς με τη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη πως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ακόμη αποπληρώνει ένα σημαντικό δάνειο που είχε λάβει από ρωσικές τράπεζες, οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ ήρθαν να αναζωπυρώσουν το θέμα.

Η κυρία Λεπέν είχε υποστηρίξει πως ο «Εθνικός Συναγερμός» πήρε δάνειο (ύψους 9 εκατ. ευρώ) από ρωσική τράπεζα, διότι ήταν η μόνη που είχε δεχτεί να το εγκρίνει, σε ένα διάστημα που το κόμμα χρειαζόταν χρήματα για την εκστρατεία του. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πως η τράπεζα First Cezch-Russian Bank (FCRB) συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο. Και βέβαια τις υπόνοιες αυτές δεν βοήθησε η θέση που έχει κρατήσει η κυρία Λεπέν απέναντι στη σύρραξη, καταδικάζοντας μεν τον πόλεμο, αλλά εκφράζοντας την αντίθεση της με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα