Τον τρόπο αντιμετώπισης των Ρώσων που προσπαθούν να διαφύγουν στο έδαφος της Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην προσπάθεια του να ανατρέψει τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο, ξεκίνησαν να συζητούν σήμερα τα κράτη μέλη της Ένωσης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το θέμα συνιστά ένα πολιτικό αλλά και πρακτικό πρόβλημα, κυρίως για τις ανατολικές χώρες, καθώς υπάρχουν φόβοι για αυξημένη κίνηση στα σύνορα που θα μπορούσε να εγείρει και ζήτημα ασφάλειας για την Ένωση.

Διαβάστε επίσης: 10ετή κάθειρξη για τους λιποτάκτες αποφάσισε ο Πούτιν 

Όπου φύγει φύγει 

Η επιστράτευση που ανακοίνωσε προ ημερών το Κρεμλίνο αφορά σε πρώτη φάση 300.000 εφέδρους και είναι ήδη σαφές πως πολλοί επέλεξαν το δρόμο της φυγής, με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, θέλοντας να αποφύγουν να βρεθούν στο πεδίο των μαχών. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα, με τις τιμές να έχουν «πιάσει» ταβάνι, ενώ ορατό είναι το κύμα εξόδου στα σύνορα, με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, κυρίως προς το νότο και τη Γεωργία, αλλά και προς τα δυτικά, προς την Ευρώπη.

Περίπου 17.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορα με τη Φινλανδία μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές.

Το τελευταίο ακριβώς είναι αυτό που απασχολεί τώρα τις Βρυξέλλες, με την πρώτη σημερινή συζήτηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων να μην καταλήγει σε απόφαση, καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, Τρίτη.

Διάσταση απόψεων 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως η Ένωση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξει τις «πόρτες» της για να υποδεχτεί τους Ρώσους λιποτάκτες, κάνοντας έτσι εξαιρέσεις. «Σήμερα δεν εκδίδουμε σχεδόν καθόλου βίζες προς τους Ρώσους και θέλω να το κρατήσουμε αυτό. Θα στέλναμε το λάθος σήμα σε σχέση με τους πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουμε δεχτεί στη χώρα μας, να αρχίσουμε ξαφνικά να δεχόμαστε και Ρώσους» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υιοθέτησε διαφορετική άποψη. Σε δηλώσεις του στο Politico σχολίασε πως η Ένωση θα πρέπει να είναι ανοιχτή, σε όσους δεν επιθυμούν να εργαλειοποιηθούν από το Κρεμλίνο. Ο κύριος Μισέλ δεν είναι ο μόνος, στις Βρυξέλλες, που δείχνει να θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να αποθαρρυνθούν όσοι απλοί Ρώσοι θέλουν να… σηκώσουν κεφάλι κατά του Πούτιν, σε ένα διάστημα που η πορεία του πολέμου σίγουρα τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάρκο Μπούσμαν, έχουν εμφανιστεί δεκτικοί στην υποδοχή Ρώσων λιποτακτών, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για την αποσταθεροποίηση της επιρροής του Πούτιν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση OVD-Info, πάνω από 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί στη Ρωσία στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά της επιστράτευσης. Οι μεγάλες αυτές διαδηλώσεις επιβεβαίωσαν το ρήγμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στη ρωσική κοινωνία απέναντι στη προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πολύμηνο πόλεμο.

Τι στάση θα κρατήσει το Κρεμλίνο 

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα ένας βετεράνος Ρώσος βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να εκδώσει απαγορευτικό για την έξοδο από τη χώρα σε όσους βρίσκονται σε ηλικία στράτευσης. Σε σχετική ερώτηση νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη οριστικές αποφάσεις για την λήψη τέτοιων μέτρων, όπως το κλείσιμο των συνόρων ή ακόμη και η επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και πρακτικό. Μια θετική απόφαση από την Ε.Ε. για την υποδοχή των Ρώσων θα σήμαινε ένα νέο κύμα προσφύγων κυρίως προς τις ανατολικές χώρες που θα δημιουργούσε νέα πίεση και προβλήματα. Ήδη η Πολωνία έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετη, φιλοξενώντας ήδη πολύ μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Εξάλλου, οι ροές αυτές συνιστούν και ένα ρίσκο ασφαλείας. Κι αυτό διότι, ανάμεσα στον απλό κόσμο, θα μπορούσαν να κρυφτούν και Ρώσοι πράκτορες, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν κάποιο υβριδικό πόλεμο στο ευρωπαϊκό έδαφος, δημιουργώντας επεισόδια και αναταραχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους