Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος του 2022 αλλά και των επόμενων ετών έχουν περίπου 900.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Οι προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με τις εξής προϋποθέσεις:

Διαβάστε επίσης: Αυτό το άδικο 650άρι

  • Τα ακαθάριστα έσοδά τους να μην υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Να αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Η απαλλαγή από το τέλος αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση της απασχόλησης.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας ο οποίος σήμερα δεν απασχολεί κανέναν εργαζόμενο αποφασίσει και προχωρήσει την 1η Οκτωβρίου 2022 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τότε για τη χρήση του 2022 ο επαγγελματίας θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Ο επαγγελματίας θα διαπιστώσει ότι το τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο που επιβλήθηκε τα χρόνια του μνημονίου, θα έχει σβήσει από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το 2023.

Το τέλος επιτηδεύματος

Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που ισχύουν σήμερα  ανέρχονται σε:

  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σημειώνεται ότι σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων:

  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Εμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.
  • Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax