Μία στις δύο από τις γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα προβλέπει κάμψη των κερδών της τη χρονιά αυτή και ζητεί την εγκατάλειψη της υγειονομικής πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς. Η πολιτική αυτή «τιμωρεί» το 75% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμά το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ. Μαντήλι, όμως, κουνούν στο προ-Covid και εμπορικού πολέμου κινεζικό επιχειρηματικό Ελντοράντο και αμερικανικές πολυεθνικές. Μόλις τη Δευτέρα η Apple επιβεβαίωσε επισήμως ότι μεταφέρει μέρος της παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία.
Δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια η Κίνα. Μιλάμε για θυγατρικές 2.100 εταιρειών που εδρεύουν στη Γαλλία και απασχολούν (στην Κίνα) περί τους 445.000 εργαζομένους. Δημοσκόπηση που διενήργησε το Σεπτέμβριο το Εμπορικό Επιμελητήριο Γαλλικών Επιχειρήσεων στην Κίνα (CCI France Chine) αποκάλυψε ότι το ηθικό των μάνατζερ των επιχειρήσεων αυτών έχει πέσει στο ναδίρ εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο εδώ και τρία χρόνια – διότι μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Επιδιώκει να απεξαρτηθεί οικονομικά από την Κίνα
Περισσότερες από το 60% των 303 γαλλικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι τα περιθώρια κέρδους τους έχουν μειωθεί λόγω της πολιτικής «μηδενικού Covid». Οι μισές εξ αυτών προβλέπουν επίσης πτώση του κύκλου εργασιών τους έως και 80%, το οικονομικό έτος 2022. Οι μάνατζερ σχεδόν 8 από τις 10 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η εικόνα της Κίνας έχει αλλάξει άρδην και επηρεάζει σημαντικά την προθυμία τους να επενδύσουν στη χώρα.
«Η αβεβαιότητα που προκαλείται από την αυστηροποίηση των μέτρων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σε βάρος της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την κεντρική θέση της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», προειδοποιεί το Επιμελητήριο Γαλλικών Επιχειρήσεων στην Κίνα.
Το Πεκίνο από το καλοκαίρι έχει χαλαρώσει τους όρους για την είσοδο ξένων επισκεπτών στην κινεζική επικράτεια. Αλλά οι θυγατρικές γαλλικών εταιρειών στην Κίνα «αγωνίζονται ακόμα να προσελκύσουν ξένα ταλέντα», σημειώνει το CCI Franche Chine. Το Επιμελητήριο ζητεί την οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής του «μηδενικού Covid» και την επιστροφή σε ένα «διαφανές, προβλέψιμο και δίκαιο επιχειρηματικό κλίμα», ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις.
Τιμωρούνται τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις
«Η άκαμπτη υγειονομική πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο και οι παραλογισμοί της έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών εταιρειών στη χώρα», κατήγγειλε εξάλλου προ ημερών το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι «πολλά εργοστάσια υπολειτουργούν ή μένουν σε αδράνεια, οι αλυσίδες παραγωγής έχουν διαταραχθεί, ενώ κάποιες μονάδες παραγωγής αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Επιμελητήριο.
«Ως εκ τούτου η αβεβαιότητα είναι τεράστια και το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει απρόβλεπτο. Η κατάσταση έχει ανεβάσει πλέον το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που σχεδιάζουν επενδύσεις εκτός Κίνας στο 23%, το υψηλότερο της τελευταίας 10ετίας», αποκαλύπτει η έρευνα του Επιμελητηρίου.
«Η Κίνα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και μια απαράμιλλη αλυσίδα παραγωγής, αλλά η δέσμευση των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», προειδοποιεί το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ. Από το 2020, τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει σχεδόν εντελώς, γεγονός που τιμωρεί σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με αλλοδαπούς καθώς και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Η ιδεοληψία υπερτερεί της οικονομίας»
«Εάν η Κίνα επιμείνει σε αυτόν τον δρόμο, το επιχειρηματικό περιβάλλον θα συνεχίσει να γίνεται πιο περίπλοκο, γεγονός που θα επιταχύνει την έξοδο των Ευρωπαίων υπηκόων από τη χώρα», προειδοποιεί το Επιμελητήριο. Τον Ιούνιο το Πεκίνο μείωσε τη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από 21 σε 10 ημέρες. Ωστόσο, ο χαμηλός αριθμός αεροπορικών συνδέσεων με την Κίνα και η υπερβολική τιμή των εισιτηρίων παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο για τα ταξίδια.
«Η στρατηγική της μηδενικής ανοχής στην Covid, την οποία υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα. Αλλά αυτή τη στιγμή η ιδεοληψία υπερτερεί της οικονομίας», το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ.
Latest News
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών
Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2025
Τη χρονιά που φεύγει ξεπέρασαν το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019, φθάνοντας στα 4,96 δισεκατομμύρια – Στο 1 τρισ. ευρώ ο τζίρος των αερομεταφορέων
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας
«Φυτοζωεί» η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας - Μόλις 7 νέα επιβατικά αεροπλάνα
Οι κυρώσεις ήταν τόσο αυστηρές για τη Ρωσία που έφεραν την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα της επιβίωσης
Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση
O Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street - Χτύπησε το κουδούνι σε πανηγυρικό κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα εγκαινιάσει «μια οικονομία που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί κανείς»
Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο
Το 2023, περισσότεροι από 75.000 επιβάτες της Emirates αναχωρούσαν καθημερινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι