Έρευνα για «πρωτοφανή» ζημιά διενεργούν οι ευρωπαϊκές αρχές στο σύστημα αγωγών Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, μετά τη διαρροή που εντοπίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα, στα χωρικά ύδατα Σουηδίας και Δανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία υποπτεύεται ότι η ζημιά ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, με τα στοιχεία να δείχνουν «βίαιη πράξη» και όχι τεχνικό ζήτημα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς το θέμα διερευνάται. Ως απάντηση στη διαρροή του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα, η Δανία ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Όπως τονίζεται, η ζημιά αυτή αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβιώσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς σημαντικές ροές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν επανειλημμένα τη Μόσχα ότι εκβιάζει μέσω του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», τόνισε νωρίτερα η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ». H ίδια πρόσθεσε πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακός Αρμαγεδδών στην Ευρώπη – Θα βιώσει την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β’ ΠΠ

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι ότι είναι «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η ζημιά σχετίζεται με δολιοφθορά, πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών.

Οι διαρροές

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για τη διερεύνηση τριών ταυτόχρονων διαρροών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream, με τις διαρροές μάλιστα να είναι τόσο μεγάλες που καταγράφηκαν στα ραντάρ των σκαφών στην περιοχή.

Η έρευνα από τις γερμανικές, δανικές και σουηδικές αρχές είναι δύσκολη επειδή οι τοποθεσίες είναι σε πολύ μεγάλο βάθος, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί υποβρύχιο.

«Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Τρίτη ο διαχειριστής του Nord Stream. «Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ροών», πρόσθεσε.

«Διαρροές αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που είδαμε τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας.

Εξαιτίας του περιστατικού, οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη ανέβηκαν έως και 12% την Τρίτη, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης