«Προτεραιότητα της ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο διάστημα 2022-2023 θα είναι η βελτίωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελληνική Οικονομία περιορίζοντας ή και καταργώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που εδώ και χρόνια τις έχουν καταδικάσει να διαδραματίζουν έναν περιθωριακό ρόλο σε μια οικονομία που επικρατούν τα ολιγοπώλια», τόνισε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, μιλώντας από το βήμα της 52ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι διαδικασίες της συνέλευσης διεξήχθησαν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Νοvotel στην Αθήνα και στέφθηκαν με επιτυχία, όπως αναφέρει σε σχετικό απολογισμό της η ΓΣΕΒΕΕ.

Διαβάστε επίσης – ΓΣΕΒΕΕ: 9 άξονες για την επόμενη ημέρα της οικονομίας

Στην παρουσίαση του ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε σε δυο βασικούς άξονες οι οποίοι περιλαμβάνουν προτάσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Βιώσιμη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους

Ο πρώτος άξονας αφορά τις προτάσεις εκείνες που θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται : αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικού χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσων δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ αναγκαίο είναι η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων.

Διαβάστε επίσης – Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σε παγίδα χρέους η εστίαση

Ενίσχυση ρευστότητας

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει εκείνες τις προτάσεις που αποβλέπουν σε ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και διακρίνονται σε αυτές που αυξάνουν έμμεσα τη ρευστότητα και σε εκείνες που αυξάνουν άμεσα την ρευστότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται: η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λειτουργικού λογαριασμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πρόταση για μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες ,βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.

Στη δεύτερη εντάσσονται εκείνες οι προτάσεις που αναφέρονται στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης είτε αυτές αφορούν στο τραπεζικό σύστημα είτε σε άλλου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικότερα: πρόταση για θεσμοθέτηση ενός μέτρου στα πρότυπα των επιστρεπτέων προκαταβολών ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αποκλειστικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ώστε να παρακάμπτονται οι δυσκαμψίες του τραπεζικού συστήματος.

Κεφάλαιο κίνησης

Η πρόταση αυτή αφορά κεφάλαια κίνησης εκείνο δηλαδή το είδος ρευστότητας που είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Επίσης ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας όχι ως Ταμείου αλλά ως Τράπεζας στην οποία το αφορολόγητο αποθεματικό θα μπορούσε να κατατεθεί έναντι μη μεταβιβάσιμων μετοχών, άρση εκείνων των μέτρων και των πολιτικών που ευνοούν τις ολιγοπωλιακές επιχειρήσεις αλλά και θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού συντελεστή για τα υπερκέρδη και αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων μέσω τουλάχιστον της επαναφοράς της αρμοδιότητας τους να καθαρίζουν τον κατώτατο μισθό χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Τέλος, περιορισμός των αυξήσεων κόστους όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες, ρυθμιστικές πολιτικές που εστιάζουν στις δυσμορφίες των αγορών ενέργειας και στην άρση τους αλλά και κάλεσμα στην Δημόσια Επιχείρηση ηλεκτρισμού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και την προστασία των καταναλωτών.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 δεύτερη ημέρα των εργασιών της 52ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα