Την πρόταση της Επιτροπής για μείωση των ανώτατων ορίων καταλοίπων δύο νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που είναι γνωστό ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις μέλισσες υποστηρίζουν τα κράτη μέλη.

Οι αξιολογήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων δείχνουν ότι οι ουσίες clothianidin (κλοθειανιδίνη) και thiamethoxam (θειαμεξοθάμη) ενέχουν υψηλό κίνδυνο για τους επικονιαστές. Για τον λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους είχε ήδη απαγορευθεί στην ΕΕ το 2018.

Διαβάστε επίσης: «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες»

Όσον αφορά τις εισαγωγές τροφίμων και ζωοτροφών, οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα ανώτατα όρια καταλοίπων στις εν λόγω ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπει τη μέτρησή τους με τις τελευταίες τεχνολογίες.

Οι κανόνες αναμένεται να εγκριθούν έως τις αρχές του επόμενου έτους. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων και οι τρίτες χώρες θα έχουν επαρκή χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες. Τα νέα ανώτατα όρια καταλοίπων θα ισχύουν για τα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ – για τα οποία το ανώτατο όριο είναι ήδη πολύ χαμηλό – και για τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες.

Ο κανονισμός θα θέσει σε εφαρμογή τους στόχους της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», και θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτήσεων για ανοχές κατά την εισαγωγή φυτοφαρμάκων που δεν είναι πλέον εγκεκριμένα στην ΕΕ, τηρώντας παράλληλα τα πρότυπα και τις υποχρεώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Μετά από διαβούλευση με τα μέλη του ΠΟΕ, η πρόταση της Επιτροπής υποβλήθηκε στη μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών, όπου έλαβε την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών. Ο κανονισμός θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, τα οποία έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν. Εάν τα δύο θεσμικά όργανα δεν προβάλλουν αντιρρήσεις, ο κανονισμός θα εκδοθεί στις αρχές του 2023.

«Είναι η πρώτη φορά που μειώνουμε τα ανώτατα όρια καταλοίπων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιπτώσεις των δραστικών ουσιών στο περιβάλλον μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το έργο μας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Δεδομένου του αρνητικού αντικτύπου τους σε παγκόσμιο επίπεδο στους επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, η χρήση αυτών των δύο νεονικοτινοειδών έχει ήδη σταματήσει στην ΕΕ. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα, συμβάλλοντας στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες που συμφωνήθηκαν, τα εισαγόμενα προϊόντα δεν θα επιτρέπεται πλέον να περιέχουν κατάλοιπα αυτών των δύο νεονικοτινοειδών», επισήμανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO