Στην εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης για την επίλυση του προβλήματος της αναζήτησης αγορών για την εμπορική διάθεση των ελληνικών μήλων θα προχωρήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, θέτοντας το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ.

Σε αυτό δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργαντάς κατά την συνάντηση που είχε με βουλευτές των μηλοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, όπου και εξετάστηκαν οι δυνατότητες στήριξης των παραγωγών μήλων, αλλά και άλλων φρούτων, που υφίστανται τις συνέπειες των κεφαλαιακών περιορισμών, που επεβλήθησαν στις εξαγωγές στην Αίγυπτο λόγω της υπαγωγής της στο ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης: Μήλα: Κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών φρενάρουν την συγκομιδή

Να σημειωθεί, ότι η Αίγυπτος είναι η κυριότερη χώρα που παραλαμβάνει ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό αυτό να φτάνει τo 66%.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση επισημαίνοντας ότι θα αναγκαστούν να αφήσουν ασυγκόμιστη μέρος της παραγωγής, η οποία φέτος είναι μεγάλη αλλά και ποιοτική.

Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω deminimis, που ετέθη από τους βουλευτές, δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.

«Διερευνήσαμε τις εναλλακτικές στήριξης των παραγωγών μήλων, που αδυνατούν να διαθέσουν τα φρούτα τους σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Αίγυπτος, λόγω των capital control στη χώρα. Με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης ευελπιστώ ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»,  επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Ζέτα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Μαγνησίας, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης και ο βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO