O υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει τους Γερμανούς καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Growth from Knowledge (GfK) .

Σύμφωνα με προβλέψεις της εταρείας  ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος    θα υποχωρήσει τον Οκτώβριο κατά 5,7 μονάδες, στο -42,5. «Τα τρέχοντα πολύ υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, σχεδόν 8%, οδηγούν σε μεγάλες απώλειες πραγματικού εισοδήματος μεταξύ των καταναλωτών και, ως εκ τούτου, σε σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης τους», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της GfK, Ρολφ Μπούρκλ και επισήμανε ότι, από την έναρξη της έρευνας του οικονομικού βαρόμετρου το 1991, δεν έχει καταγραφεί χαμηλότερη τιμή.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τo κόστος της ενέργειας

«Πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται σήμερα να ξοδέψουν σημαντικά περισσότερα χρήματα για ενέργεια ή να βάλουν χρήματα στην άκρη για σημαντικά υψηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης», δήλωσε ο Μπούρκλ και επεσήμανε: «Κατά συνέπεια, πρέπει να περικόψουν άλλες δαπάνες, όπως νέες αγορές. Αυτό στέλνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη  σε νέο χαμηλό ρεκόρ”.

Αντίστοιχα, ο δείκτης προσδοκίας εισοδήματος κατρακύλησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο, στις -67,7 μονάδες.

Προειδοποιήσεις για περαιτέρω επιδείνωση

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και για τους δύο δείκτες είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2008, κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Για τους καταναλωτές, το ενδεχόμενο ύφεσης καθίσταται όλο και πιο πιθανό, καθώς ο ήδη υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε μεγάλη απώλεια πραγματικού εισοδήματος και αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο κ. Μπούρκι και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το καταναλωτικό κλίμα να επιδεινωθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που εξαρτώνται από τις κοινωνικές τράπεζες τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), το 2020 οι πελάτες των τραπεζών τροφίμων έφθαναν το 1,1 εκατομμύριο, ενώ σήμερα έχουν υπερβεί τα 2 εκατομμύρια. Μεταξύ των πελατών βρίσκονται πλέον πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή