Με τρεις ταχύτητες θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι τα οποία θα φορολογηθούν το 2023.

Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται 1,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από τον δημόσιο τομέα και συντάξεις. Τα φετινά εισοδήματα των φορολογουμένων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και εφόσον υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης.

Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται 1,2 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί. Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν γίνεται καμία παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα διαπιστώσουν και το 2023 με την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα.

Η τρίτη ταχύτητα αφορά φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όμως τα δύο προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μέτρου που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους του φορολογούμενους. Μέχρι τότε όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής.

1. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα και υπολογίζεται με κλίμακα και συντελεστές που ξεκινούν από2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.

2. Για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

  • Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, όπως επίσης οι αμοιβές ΔΣ και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
  • Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ήτοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.λπ.
  • Το εισόδημα από κεφάλαιο, δηλαδή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ενοίκια από μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

3. Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που αποκτώνται ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023:

  • Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δημόσιου τομέα.
  • Οι συντάξιμες αποδοχές.

Τεκμήρια

Αν το συνολικό εισόδημα ενός φορολογούμενου για το έτος 2022 προσδιοριστεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2023, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παρέχεται εφόσον για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2020 και 2021) δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος το 2020 και το 2021 φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια δεν θα απαλλαγεί από την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2022 που θα φορολογηθούν το 2023.

Πηγή: Εντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.