Το Ethereum κέρδισε επαίνους και τα φώτα της δημοσιότητας πριν από δύο εβδομάδες για την ομαλή προώθηση της πολυδιαφημισμένης συγχώνευσης («Merge»), μιας ιστορικής μετάβασης σε ένα διαφορετικό, “proof-of-stake”, σύστημα blockchain, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας – κατά 99% περίπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Τώρα, το δεύτερο μεγαλύτερο blockchain φαίνεται να αναδεικνύεται σε μια άλλη υπόσχεση του Merge: μεγαλύτερη αντίσταση στον πληθωρισμό, ένα χαρακτηριστικό που συνήθως συνδέεται στενότερα με τον μεγαλύτερο και πιο γνωστό αντίπαλο του Ethereum, το Bitcoin.

Τις ημέρες μετά τη Συγχώνευση, το ετήσιο καθαρό ποσοστό έκδοσης του εγγενούς κρυπτονομίσματος του Ethereum, του ether (ETH), έχει πέσει σε ένα εύρος από 0% έως 0,7%. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 3,5% πριν από τη συγχώνευση. Ο καθαρός ρυθμός έκδοσης, που αναφέρεται επίσης ως ρυθμός πληθωρισμού, είναι ουσιαστικά η νέα προσφορά διαιρεμένη με την υπάρχουσα προσφορά.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του ether υπολογίζεται σε 0,19%, με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 8.100 ETH έχουν προστεθεί στη συνολική προσφορά του από τη συγχώνευση.

Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό – μπροστά στα τρισεκατομμύρια δολάρια εκτύπωσης χρήματος και τις σοβαρές συμφορήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα – ο μειωμένος ρυθμός έκδοσης του Ethereum θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ελκυστικότητάς του μεταξύ των επενδυτών τόσο στις κρυπτογραφικές όσο και στις παραδοσιακές αγορές.

Η μείωση του ρυθμού πληθωρισμού του Ethereum προέρχεται από δύο παράγοντες: τη μείωση των νέων εκδόσεων ως αποτέλεσμα της αλλαγής του υποκείμενου συστήματος blockchain και έναν ξεχωριστό μηχανισμό, γνωστό ως «EIP 1559», όπου τα τέλη που καταβάλλονται για συναλλαγές στο δίκτυο «καίγονται» ή εξαλείφονται από την κυκλοφορία.

Πριν από τη συγχώνευση, η έκδοση των ανταμοιβών εξόρυξης proof-of-work (PoW) του ether ήταν περίπου 13.000 ETH την ημέρα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ethereum. Μετά τη συγχώνευση, οι ανταμοιβές εξόρυξης εξαφανίστηκαν και οι ανταμοιβές στοιχηματισμού θα ανέρχονταν θεωρητικά σε περίπου 1.600 ETH την ημέρα – για μια πτώση 90% στις νέες εκδόσεις. Το καθαρό ποσοστό πληθωρισμού, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το αποπληθωριστικό ETH που πολλοί περίμεναν.

Βέβαια, η μετάβαση του Ethereum στο σύστημα proof-of-stake έφερε μειονεκτήματα – κυρίως τον κίνδυνο ότι οι νέες «αποδόσεις στοιχηματισμού» στο κρυπτονόμισμα μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ – αφού το  ETH μπορεί να αρχίσει να μοιάζει με ομόλογο.

Ακόμα κι έτσι, οι υποστηρικτές του Ethereum, με επικεφαλής τον Vitalik Buterin, είναι πιθανότατα ικανοποιημένοι με αυτό που δείχνουν τα πρώτα στοιχεία όσον αφορά τον ρυθμό προσφοράς του κρυπτονομίσματος. Το BTC, βέβαια, θα εξακολουθεί να είναι το καλύτερο κρυπτονόμισμα για την αποθήκευση αξίας χωρίς την τεράστια αστάθεια που έχει ολόκληρη η αγορά, αλλά τόσο το ETH όσο και το BTC μπορούν να «παίξουν» μαζί, αν θέλουμε μαζική υιοθέτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News