Ειδικό υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης έστειλαν οι αρχές της Σουηδίας στο σημείο της Βαλτικής Θάλασσας από όπου περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατόπιν εκρήξεων που αποδίδονται σε δολιοφθορά.

Αν και η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η διαρροή από τον Nord Stream 1 έχει σταματήσει, επιτήρηση της περιοχής με εναέρια μέσα έδειξε ότι αέριο εξακολουθεί να διαρρέει από τον Nord Stream 2, δημιουργώντας ένα «μάτι» διαμέτρου περίπου 30 μέτρων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η γραμμή Β του Nord Stream

Πάντως, η Gazprom δήλωσε ότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, μια πρόταση πάντως που πιθανότατα θα απορριφθεί από την ΕΕ δεδομένου ότι η Ευρώπη μπλόκαρε την θέση σε λειτουργία του ετοιμοπαράδοτου αγωγού λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

«Εάν ληφθεί απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, το φυσικό αέριο θα αντληθεί στον αγωγό αφού ελεγχθεί και επαληθευτεί η ακεραιότητα του συστήματος από τις εποπτικές αρχές», δήλωσε η Gazprom. Πρόκειται για πρόταση που έρχεται μετά την επισήμανση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας την Κυριακή, ότι το δίκτυο του Nord Stream θα μπορούσε να επισκευαστεί, αν δοθεί χρόνος και αρκετά κεφάλαια.

Τις ΗΠΑ κατηγορεί το Κρεμλίνο

Τη Δευτέρα το Κρεμλίνο επιτέθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για τη δολιοφθορά στον Nord Stream καθώς, θέτοντας εκτός λειτουργίας την πηγή τροφοδοσίας της βόρειας Ευρώπης μέσω Ρωσίας, κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι ευρωπαϊκές χώρες υποπτεύονται σαμποτάζ, αλλά αρνήθηκαν να πουν ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτό.

Μέτρα ασφαλείας

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης γύρω από κρίσιμες υποδομές που θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε επιθέσεις.

Η Νορβηγία, ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, δήλωσε ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες για να φυλάξουν μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ιταλία έχει ενισχύσει την επιτήρηση και τους ελέγχους σε υποβρύχια καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ενώ βαρύτητα δίνεται και στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν λάβει η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες κυρίως της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης