Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και η εταιρεία SpaceX θα μελετήσουν κατά πόσο είναι εφικτό να παρατείνουν κατά 15-20 χρόνια τη ζωή του ιστορικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, χρησιμοποιώντας ένα σκάφος τύπου Dragon της δεύτερης για να θέσουν σε υψηλότερη τροχιά το τηλεσκόπιο.

Από τότε που το Hubble τέθηκε σε τροχιά το 1990, σταδιακά πέφτει προς τη Γη λόγω έλξης του από την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Στο παρελθόν γίνονταν περιοδικές διορθώσεις της τροχιάς του με τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία, αλλά η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν το 2009 και έκτοτε το τηλεσκόπιο βυθίζεται αργά αλλά σταθερά.

Η νέα συμφωνία NASA-SpaceX αποσκοπεί στο να ανακοπεί αυτή η αυτοκαταστροφική καθοδική πορεία. Ενώ το Hubble αρχικά βρισκόταν σε απόσταση 615 χιλιομέτρων από τη γήινη επιφάνεια, τώρα έχει πέσει κάτω από τα 540 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και θα συνεχίσει τουλάχιστον έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ή τις αρχές της επόμενης. Μετά όμως, αν δεν έχει γίνει κάτι, μοιραία θα καταλήξει σε κάποιον ωκεανό, κάποια στιγμή προς το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Η μελέτη και η κάψουλα New Dragon

Υπό μελέτη, που θα διαρκέσει έξι μήνες, βρίσκεται πλέον αν ένα – πιθανώς μη επανδρωμένο αλλά ρομποτικό – σκάφος Dragon της SpaceX μπορεί να προσδεθεί στο Hubble με ασφάλεια και να το ωθήσει σε υψηλότερη τροχιά, ξανά πάνω από τα 600 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να του προσδώσει έως δύο ακόμη δεκαετίες λειτουργικής ζωής. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, η NASA θα αποφασίσει αν όντως θα αρχίσει τον σχεδιασμό μιας επιχείρησης επέκτασης της ζωής του τηλεσκοπίου.

Διαβάστε επίσης: NASA: Το DART προσκρούει σε αστεροειδή στην πρώτη δοκιμή πλανητικής άμυνας

Η κάψουλα Crew Dragon έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά αστροναυτών και φορτίων της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί αν η κάψουλα χρειάζεται τροποποιήσεις για να εκτελέσει τη λεπτή αποστολή της στο Hubble.

Η NASA ανακοίνωσε ότι ομάδες της θα συλλέξουν δεδομένα «προκειμένου να αποφασίσουν για τη χρονική στιγμή που θα είναι πιθανό να γίνει πρόσδεση του τηλεσκοπίου και μετακίνησή του σε μία πιο ασφαλή διαστημική τροχιά».

Τα ενδεχόμενα

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε τεχνική συντήρηση  στο Hubble αρκετές φορές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη διάρκεια της ενεργούς επιχειρησιακής δράσης του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Από τότε που σταμάτησε η εφαρμογή του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος το 2011, οι αστρονόμοι έχουν εξετάσει αρκετούς τρόπους για την τεχνική υποστήριξη του παλιού, αλλά ακόμη επιχειρησιακού τηλεσκοπίου, χωρίς ωστόσο να έχει καταρτιστεί σχέδια.

Διαβάστε επίσης: Διάστημα: Πόσα ανθρώπινα «σκουπίδια» υπάρχουν σήμερα στον Άρη;

«Στο σημείο αυτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο τραπέζι,» δήλωσε η Τζέσικα Τζένσεν αντιπρόεδρος της SpaceX για την εξυπηρέτηση των πελατών της, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Αξιωματούχοι της NASA έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία με την SpaceX, καλύπτει μόνο τη χρηματοδότηση της μελέτης και δεν αντιπροσωπεύει κάποια σχέδια για την τεχνική υποστήριξη του τηλεσκοπίου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πολιτικός γάμος: Ψηφιακά η έκδοση άδειας – Τα 4 βήματα
Επικαιρότητα |

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου - Τα 4 βήματα

Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα διαδικαστικά που απαιτούνται για την τέλεση πολιτικού γάμου γρήγορα, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία

Διαδίκτυο: «Βαλκανοποίηση», metaverse, ασφάλεια – Οι προβλέψεις για το 2023
Τεχνολογία |

«Βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, metaverse, ασφάλεια - Τι μας περιμένει το 2023

Τα smartphones θα αντικαταστήσουν την παραδοσιακή γραφειοκρατία και η ιδέα ενός metaverse θα γίνει κομμάτι της πραγματικότητάς μας - Περισσότερες απαιτήσεις για την ασφάλεια συσκευών και τεχνολογιών