Έτοιμο να συζητήσεις μέτρα σε επίπεδο ΕΕ που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται το Βερολίνο, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του. Έτσι, είμαι ανοιχτός στη λήψη κοινών μέτρων στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και στη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι τιμές για τους καταναλωτές να μην καθορίζονται πλέον από την τιμή του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Λίντνερ πριν από το Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Τζεντιλόνι: Αλληλεγγύη κόντρα στον κατακερματισμό

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αλλά χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη για να αποφευχθεί ο «κατακερματισμός», μια σαφής αναφορά στη Γερμανία.

«Δεν κατηγορούμε τις χώρες, δεν συζητάμε το γεγονός ότι οι μεμονωμένες χώρες και τα κράτη μέλη, αναπόφευκτα, στηρίζουν τις οικονομίες τους», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή (…) κοινά εργαλεία», πρόσθεσε.

Η Γερμανία έχει δεχθεί επικρίσεις από ορισμένες πρωτεύουσες και θεσμικά όργανα της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες επειδή ανακοίνωσε μονομερώς ένα πακέτο στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της που παλεύουν με την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή