Οι αμερικανοί παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αύξησαν τις εξαγωγές στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, παρόλο που η διακοπή της μονάδας κράτησε τις συνολικές αποστολές κάτω από τον μέσο όρο του οκταμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να γεμίσει τις αποθήκες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Σημειώνεται ότι μια πυρκαγιά που που ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα των Ηνωμένων Πολιτειών Freeport LNG έχει περιορίσει την παραγωγή της χώρας.

Διαβάστε επίσης – Ελληνες πλοιοκτήτες: Με ενεργό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ

Συνολικά 87 φορτία αναχώρησαν από λιμάνια των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα μεταφέροντας 6,3 εκατομμύρια τόνους (mt) LNG, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων. Το σύνολο ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από τα 6,25 mt του Αυγούστου, αλλά κάτω από τα περισσότερα από 7 mt ανά μήνα που εξήχθησαν νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε επίσης – Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

Σχεδόν το 70% των φορτίων, ή 4,37 mt, κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, από 56% και 63% αντίστοιχα, τους προηγούμενους δύο μήνες. Οι υψηλότερες αποστολές προς την Ευρώπη άφησαν λιγότερα φορτία για την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική τον περασμένο μήνα.

Στα ύφη οι τιμές

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στο Henry Hub αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 7,88 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), το υψηλότερο από το 2008, καθώς οι ραγδαίες παγκόσμιες τιμές διατήρησαν τη ζήτηση για αμερικανικό LNG ισχυρή.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ήταν κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερα τον ίδιο μήνα, εν μέσω της έντασης λόγω διαρροών των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως αναφέρει το Reuters, αι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έστειλαν 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) φυσικού αερίου στα επτά μεγάλα εργοστάσια υγροποίησης της χώρας τον Σεπτέμβριο για να μετατραπούν σε LNG για εξαγωγή.

Οι επιπτώσεις το Nord Stream

Οι διακοπές του Nord Stream «αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η αναλύτρια της Rystad Energy, Emily McClain σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο αντίκτυπος στα αποθέματα αποθήκευσης αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα».

Τον Αύγουστο, η Freeport LNG ανέβαλε τη μερική επαναλειτουργία της εγκατάστασής της για τον Νοέμβριο, με στόχο την πλήρη δυναμικότητα έως τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, παγκοσμίως, οι επενδύσεις σε νέες υποδομές LNG πρόκειται να αυξηθούν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με την έρευνα της Rystad. Αυτή η επένδυση θα ήταν 20 φορές μεγαλύτερη από το ποσό το 2020, όταν μόλις 2 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν για την ανάπτυξη LNG.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα βοηθήσουν στο διπλασιασμό της συνολικής προσφοράς LNG σε περίπου 636 εκατομμύρια τόνους το 2030, σύμφωνα με την Rystad.

Φουλάρουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 89% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια