«Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών» στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Μακροοικονομικό πλαίσιο: Η συνύπαρξη πληθωρισμού και ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «οι τράπεζες πρέπει να το παρακολουθούμε αυτό πάρα πολύ στενά».

Διαβάστε επίσης – Tράπεζες: Γιατί δεν φοβούνται έναν νέο κύκλο κόκκινων δανείων

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον κίνδυνο εμφάνισης νέας γενιάς κόκκινων δανείων, «ασφαλώς, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, υπάρχει πίεση στις τιμές ενέργειας και πλέον λόγω της αύξησης επιτοκίων τα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον υψηλότερη δόση για τα δάνεια τους (…) Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μιλώντας με στοιχεία για τους πρώτους εννέα (9) μήνες του 2022, δεν έχουμε δει κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις.

Διαβάστε επίσης – Economist – Αθανασοπούλου: Κόκκινα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού

Θετικά γεγονότα

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε και σε κάποια γεγονότα στην οικονομία που αξιολογούνται θετικά από πιστωτικής πλευράς:

– Η ανάπτυξη της οικονομίας, που όπως είπαμε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για φέτος ενώ και το 2023 περιμένουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη,

– Η σταθερή μείωση της ανεργίας,

– Οι καταθέσεις σε ονομαστικές τουλάχιστον τιμές σε σχέση με τις αρχές του 2022 και παρόλες τις πληθωριστικές πιέσεις, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί,

– Οι τιμές των ακινήτων, που οπωσδήποτε επιδρούν θετικά στη διάθεση του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο του, έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά τα δύο τελευταία χρόνια και δε διαβλέπω κάποια σημεία υποχώρησης των τιμών αυτών.

«Επομένως αυτά είναι στοιχεία που είναι στη θετική πλευρά. Σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή το φαινόμενο αλλά πιστεύω πως ακόμη κι αν έχουμε αύξηση των επισφαλειών το 2023 θα είναι σε ποσά διαχειρίσιμα, σίγουρα δεν θα πάμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.

Υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερες επενδύσεις

Ο κ. Καραβίας σχολιάζοντας το ζήτημα της ανόδου των επιτοκίων, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σημείωσε τα ακόλουθα:

«Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερες επενδύσεις. Έχει ήδη διατυπωθεί κριτική στις Κεντρικές Τράπεζες που προχωρούν με γοργές αυξήσεις επιτοκίων, ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις δεν οφείλονται τόσο σε υπερβάλλουσα ζήτηση όσο σε διαταραχή της προσφοράς η οποία για να αποκατασταθεί θα απαιτούσε επιπλέον επενδύσεις ιδίως στο χώρο της ενέργειας. Οι οποίες όμως γίνονται δυσκολότερες με ένα υψηλότερο κόστος επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να αναμένουμε ότι τις επόμενες λίγες εβδομάδες, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μάλλον κατά 75 μονάδες βάσης.

»Στην Ελλάδα, το 2022 η πιστωτική επέκταση κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Κρίνοντας από τα στοιχεία της δικής μας τράπεζας περιμένουμε αύξηση των δανειακών υπολοίπων προς επιχειρήσεις περίπου κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προορίζεται σε επενδύσεις.

»Εύλογα θα αναρωτηθείτε. Δεν υπάρχει ορατός πλέον κίνδυνος, αυτή η επενδυτική τάση να επιβραδυνθεί από την αύξηση στο κόστος χρήματος. Όπως είπαμε ναι. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις