Διαβλέποντας προοπτική εισόδου και στις διεθνείς αγορές στο μέλλον, ο ΟΤΕ έκανε εχθές επίσημα ντεμπούτο στον κόσμο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Tο payzy by Cosmote είναι ένας νέος, πλήρως ψηφιακός κόσμος συναλλαγών, που όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα μετασχηματίσει τη σχέση μας με τα μετρητά. Έκανε μάλιστα και μια φιλόδοξη πρόβλεψη, αποτυπώνοντας τη δυναμική των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο άμεσο μέλλον.

«Σε μία δεκαετία εκτιμώ ότι ο κλάδος των ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάνει τον ίδιο τζίρο με τις τηλεπικοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας ψηλά τον πήχη.

Διαβάστε επίσης – Ιστορικό υψηλό στις τραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ουσιαστικά, η είσοδος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είχε προδιαγραφεί το 2018, με την ίδρυση της Cosmote Payments. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής μετασχηματισμού του Ομίλου ΟΤΕ που ξεκίνησε πριν μία δεκαετία. Κι αν αναρωτιέται κανείς γιατί πήρε τόσο χρόνο, η απάντηση είναι ότι ακολούθησε εξαρχής μια πιο απαιτητική πορεία, σε αντιδιαστολή με αντίστοιχες απόπειρες της μητρικής Deutsche Telekom στη Γερμανία που δεν στέφθηκαν όμως από επιτυχία.

Η Cosmote Payments έκανε όλες τις απαραίτητες, αλλά σύνθετες, ενέργειες προκειμένου να λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος». Διαδικασία που ευοδώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει πως μπορεί να κάνει περίπου ό,τι και μία τράπεζα, με εξαίρεση την πίστωση, άρα και τα δάνεια, προσφέροντας στους πελάτες όλες τις δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς διέπεται από το πλαίσιο «Βασιλεία 2».

Χαμηλά στην Ελλάδα το ψηφιακό πορτοφόλι

Στη χώρα μας, το σημείο καμπής για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αναμφισβήτητα η πανδημία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και οι ειδικές συνθήκες των περιορισμών και των κλειστών καταστημάτων, έκαναν τις onlineαγορές και πληρωμές σχεδόν μονόδρομο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές, με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος, συνολικής αξίας περί τα 49 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν οι τριπλάσιες σε σχέση με το 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε. Την ίδια στιγμή, όμως, από αυτές μόλις το 3% έχει γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα, δηλαδή ψηφιακά πορτοφόλια (eWallets), όταν τα αντίστοιχα νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%.

Αυτό βεβαίως καταδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την αγορά των e-payments, που όλοι συνηγορούν ότι αποτελεί το μέλλον. Όπως σημείωσε ο κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, chief officer χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, «εκτιμάται ότι το 2025 το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σύνολο θα διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2021. Το μέλλον αρχίζει και προδιαγράφεται».

Αντίστοιχα, με εσωτερική έρευνα του Ομίλου ΟΤΕ τον περασμένο Δεκέμβρη για τα e-payments, διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες ψηφιακού πορτοφολιού έχουν περιορισμένη χρήση. Από την άλλη, κυριαρχούν οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, το web banking και σε μικρότερο βαθμό το mobile banking. Άρα, το ψηφιακό χρήμα έχει μεγάλα περιθώρια διείσδυσης τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την εξέλιξη στοιχηματίζει και ο Όμιλος ΟΤΕ, πρωτοπορώντας για την ελληνική αγορά στην οποία μέχρι στιγμής επικρατούν τα προϊόντα διεθνών ανταγωνιστών. Διαθέτει, παράλληλα, το πλεονέκτημα της συνδρομητικής του βάσης που αποτελεί ένα δυνατό πρώτο σκαλοπάτι.

7 εκατ. κύκλος εργασιών από τις εκκαθαρίσεις πληρωμών

Εντωμεταξύ, η νέα δραστηριότητα αποδίδει ήδη στην Cosmote Payments έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 7 εκατ. ευρώ για το 2022, μέσω απλώς των ενδοομιλικών συνεργειών, που στο μέλλον χάρη στο payzy θα ενισχυθούν. Οι πρώτες εμπορικές δραστηριότητες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021 σε επίπεδο Β2Β, κυρίως με την εκκαθάριση ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτες, το λεγόμενο acquiring services.

Καλύπτοντας αρχικά τα ψηφιακά κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ (COSMOTE App, BOX, WHAT’S UP App, germanos.gr, cosmote.gr), προστέθηκαν εν συνεχεία τα φυσικά καταστήματα, με την εγκατάσταση POS. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την περίοδο Ιουνίου-Δεκέμβριου 2021, από τα τερματικά της COSMOTE Payments, φυσικά και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκαν 9,2 εκατ. συναλλαγές αξίας 226 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, έχουν πραγματοποιηθεί 25,9 εκατ. συναλλαγές, με αξία 679 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η COSMOTE Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του Ομίλου ΟΤΕ μηνιαίως πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές. Μόνο από αυτή την εσωτερική δραστηριότητα, ο κύκλος εργασιών για το 2022 θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στον Όμιλο να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη.

Πώς λειτουργεί το payzy

Έχοντας προχωρήσει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 18,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, η Cosmote Payments θωράκισε την κεφαλαιακή της επάρκεια για την είσοδό της στη λιανική. Έτσι, εχθές, έφτασε στο λανσάρισμα του payzy by COSMOTE, μια ολιστικής, απολύτως ψηφιακής εφαρμογής για κινητά, που απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές, για όλες τις καθημερινές ανάγκες πληρωμών και συναλλαγών. Επόμενο βήμα θα είναι η είσοδος και στις επιχειρήσεις.

«Όραμά μας για τα επόμενα 10 χρόνια είναι να γίνουμε το σημείο αναφοράς ως ο ψηφιακός πάροχος που θα βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζαράκης. Προκειμένου να ξεχωρίσει, το payzyδιαθέτει ορισμένες καινοτόμες λειτουργικότητες, χωρίς χρέωση για τους χρήστες. Ανέπαφες πληρωμές και διαπροσωπικές συναλλαγές δηλαδή σε μία εφαρμογή.

Αρχικά, ο χρήστης μπορεί κατεβάζοντας το app στο κινητό του να αποκτήσει άμεσα κι εύκολα ελληνικό IBAN λογαριασμό και να εκδώσει άυλη χρεωστική κάρτα payzy VISA– από το 2023 αυτή θα διατίθεται και σε φυσική κάρτα -, ώστε να κάνει τις συναλλαγές του τόσο σε online όσο και σε φυσικά καταστήματα που διαθέτουν POS.

Για την προστασία των χρηστών, προβλέπεται διπλό επίπεδο ασφαλείας. Για την εγγραφή, που είναι εύκολη και γρήγορη, διάρκειας λίγων λεπτών, ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί το smartphone του, το email και τον αριθμό του κινητού του. Ενώ για την ταυτοποίηση απαιτείται ταυτότητα ή διαβατήριο. Για να ξεκλειδώσει όλες τις δυνατότητες του eWallet, μπορεί να κάνει εγγραφή με τους κωδικούς του taxisnet, δια του συστήματος Know Your Customer που έχει καθιερωθεί μέσω gov.gr, ενώ θα απαιτηθεί και μία βιντεοκλήση με εξουσιοδοτημένο υπάλληλο της Cosmote Payments.

Η φόρτιση της κάρτας γίνεται είτε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα του χρήστη είτε με μεταφορά χρημάτων από υφιστάμενο λογαριασμό του. Ο νέος λογαριασμός είναι απευθείας πλήρως λειτουργικός.

Καινοτόμες λειτουργίες κι επιβραβεύσεις

Παράλληλα, το payzy επιτρέπει στον χρήστη να κάνει Chat & Pay, να ανταλλάσσει δηλαδή χρήματα μέσω chat με τους φίλους του, εφόσον διαθέτουν επίσης payzy, χωρίς χρέωση. Εάν, για παράδειγμα, ένας χρήστης πηγαίνει σε φιλικό σπίτι για να παρακολουθήσει με την παρέα του έναν αγώνα και στη διαδρομή κάνει στάση στο περίπτερο για αναψυκτικά και μπύρες, αλλά διαπιστώσει ότι τα χρήματά του δεν φτάνουν, μόνο με ένα μήνυμα στο chatμπορεί να ζητήσει από τον φίλο του να του στείλει 20 ευρώ και εκείνος με ένα μόνο κλικ να το εγκρίνει.

Διευκολύνοντας φίλους, οικογένειες, συναδέλφους, να μοιραστούν τον λογαριασμό για μια βραδινή έξοδο, τα έξοδα των διακοπών, μια διαδρομή με ταξί ή ακόμα και τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας προσφέρει την υπηρεσία Split It. Μέσω αυτής, ένα έξοδο μοιράζεται ισομερώς ή με ακριβές ποσό ανά άτομο, εύκολα, γρήγορα και χωρίς υπολογισμούς.

Την ίδια στιγμή, το payzy ανταμείβει τον χρήστη με επιστροφή χρημάτων, για να τα χρησιμοποιήσει όποτε και όπου θέλει. Για κάθε 1 ευρώ συναλλαγής κερδίζει ένα coin που αντιστοιχεί σε 0,01 ευρώ, συνεπώς για συναλλαγές ύψους 100 ευρώ κερδίζει ένα ευρώ. Επίσης, εάν ένας χρήστης προσκαλέσει κάποιον νέο να εγγραφεί στην εφαρμογή, τότε επιβραβεύεται με 5 ευρώ. Στοχεύοντας δε, στους υφιστάμενους συνδρομητές κινητής της Cosmote, με κάθε νέα εγγραφή προσφέρονται απεριόριστα data για ένα μήνα. Οι επιβραβεύσεις θα διαφοροποιούνται ή θα ενισχύονται ανάλογα με τη στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις