Ενεργό παραμένει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μετά το 2023 για τους όσους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις εντός το 2022 και δεν υποβάλλουν αίτηση αποχώρησης. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους οποτεδήποτε το επιθυμούν, δηλαδή και μετά το 2023.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου σε πρόσφατη συνέντευξη του αποσαφηνίζει το νέο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων του δημοσίου τομέα μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διαβάστε επίσης: Δημόσιο: Έρχεται το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δημοσιοποιείται τις επόμενες ημέρες. «Δεν θίγουμε γεγενημένα δικαιώματα και ενιαιοποιούμε τους κανόνες», τονίζει ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι όσοι δεν έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα το 2022, από το νέο έτος το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο, αυξάνεται στο 62ο έτος της ηλικίας.

Το τέλος των πρόωρων

Όσοι έχουν τις προϋποθέσεις μπορούν να φύγουν, οι υπόλοιποι και από το 2023 καμία πρόωρη σύνταξη δεν θα εκδίδεται πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.

Το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα έρχεται με την ολοκλήρωση του 2022. Από το 2023 η συνταξιοδότηση από το δημόσιο θα προϋποθέτει – τουλάχιστον – την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου δημοσίου υπαλλήλου.

Η νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος – σύμφωνα με πληροφορίες – θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν 25ετία έως το 2012, να φύγουν με 55 έως 58 έτη ηλικίας, εφόσον ασκήσουν το δικαίωμα αυτό.

Οι περιπτώσεις αυτές συνταξιοδότησης είχαν «παγώσει» εξαιτίας σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου.

Με τη νέα ρύθμιση όσοι έχουν τις προϋποθέσεις μπορούν να φύγουν όταν το επιλέξουν. Δηλαδή συμπληρώνοντας το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους και υποβάλλοντας την αίτηση συνταξιοδότησης.

Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022, δεν θα υφίσταται – πλέον – μειωμένη συνταξιοδότηση για όσους έχουν ηλικία κάτω των 62 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Επιχείρηση Admiral: Έρευνες και στην Ελλάδα για την απάτη- μαμούθ 2,2 δισ. ευρώ μη απόδοσης ΦΠΑ στην ΕΕ
Tax |

Πανευρωπαϊκή απάτη-μαμούθ με τον ΦΠΑ - Τι «έβγαλε» η επιχείρηση Admiral στην Ελλάδα

Η απάτη ήταν στημένη μέσω ενός δικτύου 9.000 νομικών οντοτήτων και περισσότερων από 600 φυσικών προσώπων σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ στο εμπόριο δημοφιλών ηλεκτρονικών προϊόντων χωρίς να αποδίδεται ο ΦΠΑ