Διάχυτη ήταν η ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Οι ευρωπαίοι τραπεζίτης υπογράμμισαν ότι η υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές να «κολλήσουν» σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι η επιθετική νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και κόστος την ασθενέστερη ανάπτυξη, ή ακόμα και την ύφεση.

Διαβάστε επίσης – Η Κριστίν, τα χρυσά κουτάλια και πώς γίνεσαι αρχηγός

«Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να αυτοτροφοδοτείται, σε σημείο που ακόμη και μια προβλεπόμενη αξιοσημείωτη αποδυνάμωση της ανάπτυξης δεν θα ήταν αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο», αναφέρουν τα πρακτικά. «Ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός και πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έκανε την έκπληξη τον περασμένο μήνα, και αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας και νέες αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Προς νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου

Διαφωνίες στη συζήτηση

Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, «ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών» συντάχτηκε με την πρόταση του επικεφαλής της ΕΚΤ Φιλίπ Λέιν, για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. «Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κρίθηκε ως ανάλογη απάντηση στις περαιτέρω ανοδικές αναθεωρήσεις των προοπτικών για τον πληθωρισμό και ένα σημαντικό μήνυμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν αποφασισμένο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% εγκαίρως» γράφουν τα πρακτικά.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Βροχή οι δηλώσεις αξιωματούχων για νέα δυναμική αύξηση, κατά 75 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο

Προστίθεται επίσης, ότι ορισμένα μέλη εξέφρασαν την προτίμηση για αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. «Ενώ μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θεωρήθηκε σαφώς ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προοπτικής πληθωρισμού, υποστηρίχθηκε ότι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να σηματοδοτήσει αποφασιστικότητα για την ομαλοποίηση των επιτοκίων».

«Με τον διαφαινόμενο κίνδυνο ύφεσης, που θα μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, εάν αποτελεί μέρος μιας σταθερής πορείας προς πιο ουδέτερα επίπεδα επιτοκίων, μπορεί να αποδειχθεί επαρκής για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% του Διοικητικού Συμβουλίου μεσοπρόθεσμα», τονίζεται στα πρακτικά.

Ομοφωνία στην τελική απόφαση

Παρά τις διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναφέρεται στα πρακτικά ότι στο τέλος της συζήτησης, όλα τα μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Και υπογράμμισαν ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να συμφωνήσει για αυξήσεις επιτοκίων ανάλογου μεγέθους στις μελλοντικές συνεδριάσεις της.

Τα μέλη συμφώνησαν ευρέως με τον κ. Λέιν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και να μην ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καθορίζονται στη βάση κάθε συνεδρίασης. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε σημαντικό να αναφερθεί ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις ως μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης.

Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή εκτίμηση για το ονομαστικό ουδέτερο επιτόκιο, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να το τοποθετούν μεταξύ 1,5% και 2%, υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει εκεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται και το μπλοκ μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους περιορίζει την κατανάλωση και αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Αυτό με τη σειρά του είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν ότι ακόμη και μια ύφεση δεν θα ήταν αρκετή για τον έλεγχο των τιμών, επομένως οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, ανεξάρτητα από το τι.

Ομόλογα

Το δ.σ. συμφώνησε επίσης με την πρόταση του κ. Λέιν να συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που προορίζονται για το χαρτοφυλάκιο PEPP. Η συγκράτηση της αδικαιολόγητης αστάθειας στις αγορές κρατικών ομολόγων θεωρήθηκε γενικά ως ουσιαστικό συμπλήρωμα της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και σηματοδοτεί τη δέσμευση της ΕΚΤ να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ