Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα»

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει το μήνυμα που έχει στείλει η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μες στη νύχτα» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η απάντηση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας επιτεθεί. Και πρέπειν να το ξέρουν, επέμεινε σύμφωνα με το Ανατολού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου καθώς φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Η Τουρκία είναι αναντικατάστατη

Ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πράγα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αναντικατάστατη όσον αφορά το ρόλο της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς ρόλου της Ένωσης.

Σύμφωνα με το anadolu, διεμήνυσε δε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ η πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να βλάψει τη διαδικασία ένταξής της Άγκυρας στην ΕΕ. Υποστήριξε δε ότι τα εμπόδια που βάζουν απέναντι στην Τουρκία δεν είναι δίκαια και η κατάσταση αυτή βλάπτει τα συμφέροντα της ΕΕ.

Περιμένουμε όπως διεμήνυσε από την ΕΕ να προωθήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στη βάση της ενταιακής προοπτικής χωρίς να υποκύψει στα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες ορισμένων χωρών.

Διάλογος σε διμερή βάση

Αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα, είπε ότι περιμένει από την ΕΕ να καλέσει τους «συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες στο όνομα της αλληλεγγύης στην Ένωση».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν επωφθαλμία το έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. «Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» συνέχισε ο Ερντογάν και επανέλαβε ότι μόνο κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η αναγνώριση των κατεχομένων με ισότιμο διεθνές καθεστώς. Συμπλήρωσε δε ότι «για μόνιμη λύση πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στο νησί».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας