Μπορεί οι μαύρες μέρες της Κατοχής να είναι 80 χρόνια πίσω, αλλά μερίδα Eλλήνων φαίνεται ότι στις μέρες μας, στην εποχή της αφθονίας και της -θεωρητικά- ελεύθερης πρόσβασης στα είδη πρώτης ανάγκης, αναβιώνει… κατοχικές συνήθειες.

Κάνοντας μια αναδρομή διαπιστώνουμε ότι η περίοδος της Κατοχής ανάγκασε τον κόσμο να αλλάξει διατροφικές συνήθειες κάτω από το βάρος της έλλειψης στοιχειωδών αγαθών για την επιβίωση.

Ο κατοχικός στρατός άρπαζε τις σοδειές από τους αγρότες. Η παραγωγή προϊόντων μειώθηκε σημαντικά, ενώ εισαγωγές δεν γίνονταν.

Οι ελλείψεις και ο θηριώδης πληθωρισμός έκαναν την επιβίωση καθημερινό αγώνα.

Η Κατοχή ήταν επώδυνη για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Η πείνα εφιάλτης!

Ψωμί και λάδι με το σταγονόμετρο.

Όλες αυτές οι μνήμες ξύπνησαν πάλι με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια άλλαξαν προς μια κατεύθυνση που μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει: Ένας στους πέντε καταναλωτές αποθηκεύει ή στοκάρει τρόφιμα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι από τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Αισθάνονται την ανάγκη να αποθηκεύσουν στο σπίτι τους βασικά είδη για πάνω από δύο ή τρεις εβδομάδες.

Ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, κονσέρβες και λάδι είναι το top 5 των προϊόντων που έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία τρόμαξε τους Έλληνες και οι καταναλωτικές συνήθειές τους άλλαξαν.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης σε κάθε πόλεμο οδηγεί τους ανθρώπους να εφοδιαστούν με τρόφιμα ώστε η οικογένεια να έχει τα στοιχειώδη για να επιβιώσει.

Άρα οι Έλληνες ζουν με το κατοχικό σύνδρομο;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Μονοκομματικές ή κυβερνήσεις συνεργασίας;
Opinion |

Μονοκομματικές ή κυβερνήσεις συνεργασίας;

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια καλή (λόγω και των καλών ερωτήσεων) συζήτηση με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone (με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE). Εκεί σε σχετική ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες του, αφού πρώτα […]

Τόσο δύσκολες…
Opinion |

Τόσο δύσκολες…

Από τις ανακοινώσεις είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες επικαλέστηκαν πιθανή διαφωνία των εποπτικών αρχών στην Φρανκφούρτη, σε σχέση με το αρχικό αίτημα για μια πιο γενναιόδωρη λύση. Αλλωστε ό,τι αποφασιστεί θα πρέπει να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές.