Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία εμφανίστηκαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, τόσο όσον αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις του Κιέβου όσο και τη διαδικασία ανοικοδόμησης που, όπως προειδοποίησε ο Όλαφ Σολτς, μπορεί να διαρκέσει «μια γενιά».

«Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία και μέσα για να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα, με στρατιωτική υποστήριξη, με ανθρωπιστική υποστήριξη και φυσικά με πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από την πλευρά της ότι το μπλοκ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί». Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης.

Η παρέμβαση Ζελένσκι

«Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στη χώρα μας. Και μόνο χάρη στο γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός σταμάτησε αυτή την εισβολή της Ρωσίας, η Ρωσία δεν μπορεί ακόμη να φέρει τον ίδιο πόλεμο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ιδίως στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Μολδαβία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ζήτησε περισσότερα αεροπορικά συστήματα για την υπεράσπιση των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από ρωσικά πλήγματα, την άσκηση διεθνούς πίεσης για την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην κατεχόμενη Ουκρανία και κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα ήθελε το μπλοκ να διαθέσει περισσότερα χρήματα για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, και ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα μπορούσαν να εγκριθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή αλλά, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου για το θέμα, προειδοποίησε επίσης ότι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα χρειαστεί μια γενιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους