Νέα επένδυση στην Αττική ετοιμάζει μέσα στον επόμενο χρόνο η Lamda Hellix, μέλος του αμερικανικού Ομίλου Digital Realty, μετά την ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας για την κατασκευή του πρώτου data center της εταιρείας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στρέφοντας το ενδιαφέρον σε επόμενη φάση και στη Βόρεια Ελλάδα, η εταιρεία βρίσκεται μπροστά σε μια πυκνή περίοδο επενδυτικών εξελίξεων, με αφετηρία τα εγκαίνια του τρίτου της data center, του ATHENS-3, στο campusτης εταιρείας στο Κορωπί.

Η οικονομική συνεισφορά του επενδυτικού πλάνου της Digital Realty στην Ελλάδα σε ορίζοντα δεκαετίας εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στη σφαίρα της κίνησης δεδομένων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά για την Ελλάδα στο πλαίσιο του οράματός μας για την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό hub, γιατί όχι και μεγαλύτερης εμβέλειας», ανέφερε εχθές στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, κ. Απόστολος Κάκκος.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία το Data Center της Lamda Hellix 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τον επενδυτικό οίστρο σε κέντρα δεδομένων, κατά την τελευταία διετία, τα παρομοίασε με αεροδρόμια των δεδομένων. «Εμείς φτιάχνουμε τα Heathrow των data centers», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για world class υποδομές, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, συμβατές με όλους τους παρόχους. Εξάλλου, οι κορυφαίοι διεθνώς πάροχοι cloud,aλλά και social media providers αποτελούν πελάτες του Ομίλου.

Τα ορόσημα της διετίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Athens-3 (ATH-3), που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Δεκέμβριο, δηλαδή έναν χρόνο μόλις μετά τη θεμελίωσή του, θα είναι μεγαλύτερο από το σύνολο της δυναμικότητας των data centers που διαθέτει σήμερα η χώρα, συμπεριλαμβανομένων των δύο που ήδη λειτουργεί η εταιρεία στο Κορωπί. Η χωρητικότητά του θα ανέλθει σε 6,8MW, συνολικής ισχύος 20MVA. Θα διαθέτει τέσσερις αίθουσες δεδομένων, ικανές να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας και περίπου 3.100 τ.μ. συνολικού εξοπλισμένου χώρου, σε συνολικές κτηριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600 τ.μ.

Εντωμεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του Athens-4, δύο επενδύσεις που αθροίζουν ένα ύψος επένδυσης 140 εκατ. ευρώ. Η έκδοση των οικοδομικών αδειών είναι θέμα ημερών ή το αργότερο εβδομάδων και το 4ο κέντρο δεδομένων στο Κορωπί θα είναι αντίστοιχης δυναμικότητας με το Athens-3.

Όπως σημείωσε ο κ. Κάκκος, τα 2/3 της χωρητικότητας και των δύο νέων κέντρων δεδομένων έχουν ήδη καλυφθεί και εντός του πρώτου τριμήνου λειτουργίας θα εγκατασταθούν οι πρώτες εταιρείες. Η κινητικότητα στον χώρο των δεδομένων είναι τέτοια, που η Lamda Hellix θα προχωρήσει σε όποια επένδυση χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση. Η δύναμη πυρός, εξάλλου, που διαθέτει Digital Realty, η οποία χρηματοδοτεί και την κατασκευή των τριών νέων data centers της εταιρείας, ανέρχεται ετησίως σε 2-2,5 δισ. δολάρια.

Πύλη δεδομένων η Κρήτη

Η πρόσφατη ανακοίνωση για την κατασκευή του πρώτου carrier-neutral κέντρου δεδομένων στην Κρήτη, και πρώτου για την Lamda Hellix στο νησί, είναι ενδεικτική του ρόλου που αναμένεται να διαδραματίσει αυτό ως πύλη δεδομένων για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική επέκταση της Digital Realty στην Ανατολική Μεσόγειο, που οφείλεται εν πολλοίς στα διηπειρωτικά και περιφερειακά υποβρύχια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη.

Ουσιαστικά, δημιουργείται σταδιακά ένας «δίδυμος» πόλος της Μασσαλίας, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 90% της υποθαλάσσιας καλωδιακής κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Αφρικής και Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου για την Κρήτη, το οποίο χτίζεται από τη Lamda Hellix τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εγκρίθηκε από την επενδυτική επιτροπή της Digital Realty μέσα στο καλοκαίρι, σε μία διόλου ευνοϊκή περίοδο για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως. Η νέα εγκατάσταση, με το οικόπεδο να έχει ήδη αποκτηθεί, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.

Το data center στο Ηράκλειο της Κρήτης αναμένεται επίσης να επιτρέψει τη σημαντική επέκταση του PlatformDIGITAL®, της παγκόσμιας πλατφόρμας data center της Digital Realty, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να αναπτύσσουν γρήγορα τις κρίσιμες υποδομές τους στην καρδιά μιας αυξανόμενης κοινότητας συνδεδεμένων data που αποτελείται από περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις, πάνω από 1.200 παρόχους υπηρεσιών δικτύου και άνω των 1.100 παρόχων cloud και πληροφορικής παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις