Στρατηγική προτεραιότητα στην τουριστική εκπαίδευση δίνει το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και ήδη μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών προς αυτόν τον σκοπό, αλλάζουν το τοπίο της τουριστικής εκπαίδευσης.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία πέφτει η ευθύνη για την συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, «ο ελληνικός τουρισμός είναι πρώτα και πάνω από όλα οι άνθρωποί του, εργαζόμενοι και επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτούς οφείλει η πολιτεία να επενδύσει στρατηγικά, μεριμνώντας για την εκπαίδευση και άριστη κατάρτισή τους κατά τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, σημειώνει η κυρία Ζαχαράκη».

Δρομολογήθηκε η επανίδρυση των ΙΕΚ

Ξεκινώντας από την πρώτη βαθμίδα παροχής εκπαίδευσης πάνω στον τουριστικό κλάδο, στα ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, δρομολογήθηκε η επανίδρυσή τους με έμφαση στον περιφερειακό τους χαρακτήρα και την σύνδεσή τους με την περιφέρεια στην οποία το καθένα εδρεύει. Για πρώτη φορά δε, οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΑΣΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού γίνονται δικαιούχοι του – αυξημένου – στεγαστικού επιδόματος, όπως τονίστηκε.

Μάλιστα, το Υπουργείο Τουρισμού, όπως τονίζει η κυρία Ζαχαράκη, έχει μεριμνήσει και για την αναδρομική καταβολή της διαφοράς σε κάθε δικαιούχο. Στην ίδια κατεύθυνση, το πρόγραμμα σπουδών τους εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται ποιοτικά και εξηγεί η κυρία υφυπουργός: για πρώτη φορά δύο νέες ειδικότητες, αυτή των στελεχών επιχειρήσεων φιλοξενίας (εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων) και των στελεχών ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων, θα λειτουργήσουν πιλοτικά από φέτος στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του υπουργείου τουρισμού.

Προκειμένου αυτό το εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού, όπως τονίζεται, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και τριών φορέων – ειδικών του κλάδου: την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Thessaloniki Convention Bureau.

Στις 17 Οκτωβρίου η έναρξη της νέας σπουδαστικής χρονιάς θα είναι κοινή για τα ΙΕΚ και τις ΑΣΤΕ του Υπουργείου

Αναφορικά με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, υπογραμμίστηκε ότι η προσπάθεια που έγινε ήδη από την περασμένη χρονιά για τον έγκαιρο προγραμματισμό προσλήψεων του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, την προμήθεια των συγγραμμάτων και την εύρυθμη λειτουργία των μαθημάτων, η έναρξη της νέας σπουδαστικής χρονιάς θα είναι κοινή για τα ΙΕΚ και τις ΑΣΤΕ του Υπουργείου, την 17η Οκτωβρίου.

Νέα μαθήματα στις σχολές ξεναγών

Στο μεταξύ και στις σχολές ξεναγών έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις καθώς από την προηγούμενη χρονιά δόθηκε δυνατότητα να διδάσκονται μαθήματα για τις ειδικές μορφές τουρισμού αλλά και τις ψηφιακές περιηγήσεις ενώ επικαιροποιήθηκε μετά από χρόνια ο κανονισμός λειτουργίας τους. Επίσης, ένα χρόνιο και αυτονόητο αίτημα των σπουδαστών των σχολών ξεναγών, της δωρεάν εισόδου στους φυσικούς χώρους του αντικείμενου σπουδών τους, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους λύθηκε.

Παρατείνεται η λειτουργία του προγράμματος μετεκπαίδευσης

Σε ό,τι αφορά τη διά βίου μάθηση έχει σχεδιασθεί και θα χρηματοδοτηθεί μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης, απευθυνόμενο σε 20.000 ωφελουμένους, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4 κύκλους και θα περιλαμβάνει νέες, καινοτόμες ειδικότητες – αντικείμενα στα οποία παρατηρείται αυξημένη ανάγκη. Οι τελικώς επιλεγέντες, δε, δικαιούχοι θα λάβουν ειδική αποζημίωση για την παρακολούθηση του κάθε κύκλου, ενώ η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται εντός του 2023. Παράλληλα, παρατείνεται η λειτουργία του προγράμματος μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού μέχρι και το 2025.

Το Νοέμβριο ξεκινούν τα μαθήματα της δια βίου μάθησης και με νέα ειδικότητα

Σχετικά, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια και για την έναρξη των μαθημάτων νωρίτερα παρά ποτέ – τον προσεχή Νοέμβριο – και σε χρόνο που δεν συμπίπτει με περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης στην χώρα, ώστε αυτό να υπάρξει κατά το δυνατόν περισσότερο ουσιαστικό. Σημαντικό δε είναι, ότι στα 40 και πλέον χρόνια που το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει, για πρώτη φορά φέτος θα είναι διαθέσιμη μία εντελώς καινούργια ειδικότητα: spa θαλασσοθεραπείας.

Σχεδιάζεται η νέα Ακαδημία Τουρισμού

Τέλος οι δράσεις του υπουργείου έχουν ως επιστέγασμα τη νέα Ακαδημία Τουρισμού. Πρόκειται για έναν νέο ενιαίο φορέα, τον οποίο σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού, και μέσω του οποίου αυτό φιλοδοξεί να αναβαθμιστεί σε εθνικό επίπεδο η ποιότητα της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικός είναι ο σχεδιασμός για την λειτουργία διεθνών ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ερευνητικού κέντρου καθώς και η άμεση σύνδεσή του με την αγορά για τον σχεδιασμό και παροχή ανταγωνιστικών προγραμμάτων επιμόρφωσης κατά τις επιταγές της. Για τον σκοπό αυτό, με ενέργειες της Υφυπουργού Τουρισμού, εγκρίθηκε και παρέχεται από την Ε.Ε. τεχνική βοήθεια συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.

Σίγουρη η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων

Στο μεταξύ, σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση υπόσχονται οι δημόσιες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης. Ακόμα και από το πρώτο έτος, όσοι κάνουν πρακτική βρίσκουν κατευθείαν εργασία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), Γιώργος Πελεκανάκης. Είναι τέτοια η ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού που όλοι όσοι φοιτούν σε τουριστικές σχολές απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σημειώνει.

Η τουριστική εκπαίδευση είναι λίγο μπερδεμένη στην Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλη την τουριστική εκπαίδευση που παρέχεται στην Ελλάδα ο κ. Πελεκανάκης ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να ξεδιαλύνουν το τοπίο, αναφορικά με το τι ακριβώς παρέχουν οι σχολές. ” Η τουριστική εκπαίδευση είναι λίγο μπερδεμένη στην Ελλάδα. Υπάρχουν σχολές, που ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού, στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο υπουργείο Εργασίας και κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των σχολών αυτών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πελεκανάκης ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να επικοινωνήσουν τα προγράμματα καλύτερα, τόσο στους μαθητές, όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου.

Τo Υπουργείο Τουρισμού, έχει υπό την αρμοδιότητά του, τις ακόλουθες εκπαιδευτικές μονάδες:

(2) Ανώτερες Σχολές, στη Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

(8) IEK , στην Ανάβυσσο Αττικής, την Περαία Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Ρόδο, το Άργος, την Κέρκυρα, το Γαλαξίδι και την Αλεξανδρούπολη.

(5) Σχολές Ξεναγών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο και στη Ρόδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός