Μασκ: «Ξαναχτύπησε» με πρόταση για την Ταϊβάν – Το «ευχαριστώ» του Πεκίνου

Μετά το «πακέτο μέτρων» για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, το οποίο χαιρέτισε το Κρεμλίνο, ο CEO της Tesla επανήλθε το Σάββατο προτείνοντας την παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο

Μασκ: «Ξαναχτύπησε» με πρόταση για την Ταϊβάν – Το «ευχαριστώ» του Πεκίνου

Να επιλύσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς γεωπολιτικής φαίνεται πως έχει «βαλθεί» ο Ίλον Μασκ, και μάλιστα καταθέτοντας προτάσεις κάθε άλλο παρά κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Μετά το «πακέτο μέτρων» για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, το οποίο χαιρέτισε το Κρεμλίνο, ο CEO της Tesla επανήλθε το Σάββατο προτείνοντας την παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.

Η «ειδική διοικητική ζώνη»

«Η πρότασή μου θα ήταν να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που θα είναι λογικά αποδεκτή, πιθανώς δεν θα κάνει όλους ευτυχισμένους», δήλωσε ο Μασκ στους Financial Times σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα όπου η Tesla διατηρεί μια μεγάλη παραγωγική μονάδα.

Το Σάββατο ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρότασή του, διευκρινίζοντας πάντως ότι η πρόταση του Πεκίνου αφορά «ειρηνική επανένωση» υπό το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα» για το νησί.

Η απάντηση του Πεκίνου

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Qin Gang έγραψε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ίλον Μασκ για την έκκλησή του για ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για τη δημιουργία μιας ειδικής διοικητικής ζώνης για την Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα, η ειρηνική επανένωση και το “μία χώρα, δύο συστήματα” είναι οι βασικές μας αρχές για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η καλύτερη προσέγγιση για την υλοποίηση της εθνικής επανένωσης», πρόσθεσε.

«Υπό την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας είναι εγγυημένα, μετά την επανένωση η Ταϊβάν θα απολαμβάνει υψηλό βαθμό αυτονομίας ως ειδική διοικητική περιοχή και έναν τεράστιο χώρο για ανάπτυξη», έγραψε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ.

«Μία χώρα, δύο συστήματα»

Το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που προτείνει το Πεκίνο προς την Ταϊπέι είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο έχει απορριφθεί από όλα τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη, ειδικά αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν σκληρό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020.

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο