
Να επιλύσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς γεωπολιτικής φαίνεται πως έχει «βαλθεί» ο Ίλον Μασκ, και μάλιστα καταθέτοντας προτάσεις κάθε άλλο παρά κοντά στις θέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Μετά το «πακέτο μέτρων» για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, το οποίο χαιρέτισε το Κρεμλίνο, ο CEO της Tesla επανήλθε το Σάββατο προτείνοντας την παράδοση μέρους του ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.
- Διαβάστε επίσης: Μασκ: «Φωτιά» στο twitter με τις 4 προτάσεις για την Ουκρανία – Η απάντηση Ζελένσκι
Η «ειδική διοικητική ζώνη»
«Η πρότασή μου θα ήταν να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που θα είναι λογικά αποδεκτή, πιθανώς δεν θα κάνει όλους ευτυχισμένους», δήλωσε ο Μασκ στους Financial Times σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα όπου η Tesla διατηρεί μια μεγάλη παραγωγική μονάδα.
Το Σάββατο ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρότασή του, διευκρινίζοντας πάντως ότι η πρόταση του Πεκίνου αφορά «ειρηνική επανένωση» υπό το καθεστώς «μία χώρα, δύο συστήματα» για το νησί.
Η απάντηση του Πεκίνου
Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Qin Gang έγραψε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ίλον Μασκ για την έκκλησή του για ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για τη δημιουργία μιας ειδικής διοικητικής ζώνης για την Ταϊβάν. Στην πραγματικότητα, η ειρηνική επανένωση και το “μία χώρα, δύο συστήματα” είναι οι βασικές μας αρχές για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η καλύτερη προσέγγιση για την υλοποίηση της εθνικής επανένωσης», πρόσθεσε.
«Υπό την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία, η ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας είναι εγγυημένα, μετά την επανένωση η Ταϊβάν θα απολαμβάνει υψηλό βαθμό αυτονομίας ως ειδική διοικητική περιοχή και έναν τεράστιο χώρο για ανάπτυξη», έγραψε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ.
«Μία χώρα, δύο συστήματα»
Το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που προτείνει το Πεκίνο προς την Ταϊπέι είναι παρόμοιο με αυτό που ισχύει στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο έχει απορριφθεί από όλα τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη, ειδικά αφότου το Πεκίνο επέβαλε έναν σκληρό νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια