Ύφεση 0,7% το 2023, απόρροια της συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης ύστερα από εκρηκτική ανάπτυξη 6,9% το 2022, αναμένει για την ελληνική οικονομία η DZ Bank.

Για τη γερμανική τράπεζα, η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από την S&P, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διάσωσης από το 2010 με το  επόμενο ορόσημο  να αφορά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ως εκδότης με τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην ευρωζώνη, η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από τη γενική αποστροφή κινδύνου στην αγορά, ενώ εκτιμά πως τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με την 10ετία  από τα τρέχοντα επίπεδα των 270 μονάδων βάσης να κινούνται προς τις 300 μονάδες βάσης ως το τέλος του έτους.

Δύσκολες οι εκτιμήσεις

Συνολικά πάντως οικονομολόγοι σημειώνουν πως για το 2023, δύσκολα  μπορεί κανείς να προβεί σε πραγματικές εκτιμήσεις, καθώς το βάθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις από τα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, έχουν αρκετές μεταβλητές που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση μιλάει για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,1%, η ΤτΕ για 2,8%, πρόσφατα η Unicredit για 0,7%, ενώ η  Fitch (-0,2%), η  ING (-0,2%) και η DZ Bank (-0,7%) προέβλεψαν τις τελευταίες ημέρες ύφεση.  Το  εύρος δε,  των προβλέψεων των διεθνών τραπεζών ξεκινά από ύφεση (-1,2%) και φθάνει ως και ισχυρή ανάπτυξη (+4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων