Η αποσύνδεση από την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή για τις εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου του μπλοκ Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέδριο μηχανικών στο Βερολίνο την Τρίτη.

«Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να συναλλάσσεται με την Κίνα με ρεαλισμό και χωρίς αφέλεια. Η εμπορική μας σχέση χρειάζεται περισσότερη ισορροπία και αμοιβαιότητα», δήλωσε, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και στη διαφοροποίηση αντί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους απόσυρση από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Εκτός από την Κίνα, οι σχέσεις της ΕΕ με τον άλλο σημαντικό εμπορικό εταίρο της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επίσης αλλάξει, είπε.

«Η διατλαντική σχέση έχει αναζωογονηθεί», σημείωσε, αλλά υπάρχουν «βαθιές ανησυχίες» σχετικά με τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τα πλεονεκτήματα που παρέχει στις αμερικανικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι οι πράσινες επιδοτήσεις που προβλέπονται στον αμερικανικό νόμο εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των βιομηχανιών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μπαταριών και των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

«Θα θέσω το ζήτημα στους Αμερικανούς»

Το νομοσχέδιο για το κλίμα, την υγεία και τη φορολογία ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκε ως νόμος τον Αύγουστο και οδήγησε επίσης τη Νότια Κορέα να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις φορολογικές πιστώσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

«Θα θέσω αυτά τα ζητήματα στους Αμερικανούς ομολόγους μου όταν θα ταξιδέψω αύριο στην Ουάσινγκτον», δήλωσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, δήλωσε ότι η Γερμανία θα συζητήσει το νόμο με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή