Μπορεί η κάνναβη να είναι απολύτως νόμιμη σε 19 αμερικανικές πολιτείες, σε ομοσπονδιακό επίπεδο εξακολουθεί να θεωρείται τόσο επικίνδυνη όσο η ηρωίνη και πιο επικίνδυνη από τη φαιντανύλη. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Economist η απαγόρευση αυτή δεν λειτουργεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές όχι τόσο στη μαριχουάνα όσο στην κοκαΐνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τότε που ο Ρίτσαρντ Νίξον ξεκίνησε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» πριν από περίπου  μισό αιώνα, η διακίνηση κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί σημαντικά. Με βάση μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, η παγκόσμια παραγωγή έφτασε σε ρεκόρ 1.982 τόνων το 2020, αν και είναι πολύ πιθανόν να είναι ακόμα υψηλότερη.

Παράλληλα, μεταξύ 2000 και 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κολομβία για να καταστείλουν την παραγωγή, πληρώνοντας τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις για να ψεκάσουν φυτείες κόκας με ζιζανιοκτόνο από τον αέρα ή για να μαζέψουν θάμνους με το χέρι. Χωρίς αποτέλεσμα: όταν η κόκα εξαφανίζεται σε μια πλαγιά, μεταφέρεται σε μία άλλη.

Η χειρότερη ζημιά καταγράφεται στις χώρες παραγωγής και διακίνησης, όπου τα κέρδη από τα ναρκωτικά πυροδοτούν τη βία. Για παράδειγμα οι δολοφονίες στην Κολομβία είναι τρεις φορές πιο συχνή από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Plata o plomo»

Σε ορισμένες περιοχές, οι συμμορίες ναρκωτικών είναι τόσο πλούσιες και καλά οπλισμένες που ανταγωνίζονται το κράτος, δίνοντας στους αστυνομικούς και τους αξιωματούχους την επιλογή plata o plomo (ασήμι ή μόλυβδο): δηλαδή να δωροδοκηθούν ή να σκοτωθούν.

Το Economist υποστηρίζει ότι νόμιμη κοκαΐνη θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη, αφού οι νόμιμοι παραγωγοί δεν θα την νοθεύανε με άλλες λευκές σκόνες και η δοσολογία θα αναγράφεται ρητώς σαφώς, όπως αναφέρεται στα μπουκάλια ουίσκι. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την κοκαΐνη έχουν πενταπλασιαστεί στην Αμερική από το 2010, κυρίως επειδή οι συμμορίες τη νοθεύουν με φαιντανύλη, ένα φθηνότερο και πιο θανατηφόρο ναρκωτικό.

Ημίμετρα

Τα ημίμετρα, όπως η μη δίωξη των χρηστών κοκαΐνης, δεν αρκούν. Εάν η παραγωγή εξακολουθεί να είναι παράνομη, θα την παράγουν οι εγκληματίες και η αποποινικοποίηση της κατανάλωσης πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση και θα ενισχύσει τα κέρδη τους. Η πραγματική απάντηση είναι η πλήρης νομιμοποίηση, επιτρέποντας σε μη εγκληματίες να προμηθεύουν ένα αυστηρά ελεγχόμενο προϊόν με υψηλή φορολογία, όπως κάνουν οι κατασκευαστές ουίσκι και τσιγάρων. Πάντως, ο Economist επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι η διαφήμιση του «προϊόντος» θα πρέπει να απαγορευτεί.

Τονίζει επίσης ότι με τη νομιμοποίηση θα εξαρθρωθούν οι συμμορίες. Μπορεί κάποιες αυτές να έβρισκαν άλλες πηγές εσόδων, ωστόσο η απώλεια των τεράστιων κερδών από την κοκαΐνη θα περιόριζε την δύναμή τους να στρατολογούν νέους, ακόμα και μικρά παιδιά, να αγοράζουν όπλα και δωροδοκούν διεφθαρμένους αξιωματούχους. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά παντού, αλλά κυρίως στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τη Λατινική Αμερική.

Αύξηση της κατανάλωσης

Το δημοσίευμα επισημαίνει τέλος, ότι αν η κοκαΐνη ήταν νόμιμη, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν χρήση. Για κάποιους, αυτό θα είναι μια επιλογή: το λάβουν μια ουσία που γνωρίζουν ότι είναι ανθυγιεινή επειδή τους δίνει ευχαρίστηση. Αλλά η κοκαΐνη είναι εθιστική. Η έλλειψη ερευνών καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε πώς συγκρίνεται με το αλκοόλ ή τον καπνό στον βαθμό εθισμού. Απαιτούνται περισσότερες έρευνα, αλλά και μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του εθισμού. Αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν εάν ο «πόλεμος» τερματιζόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή