Χωρίς ανταγωνιστικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να μείνουν από την αρχή του νέου έτους οι βαριές βιομηχανίες της χώρας.

Όπως, είχε γράψει ο ΟΤ στις 10 Οκτωβρίου στο τέλος του έτους λήγουν οι σταθερές συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργοβόρες επιχειρήσων της χώρας, που είχαν συνάψει πριν την ενεργειακή κρίση με τη ΔΕΗ καθώς και με άλλους ενεργειακούς ομίλους.

Η περίοδος αυτή, υπό άλλες συνθήκες, θα χαρακτηριζόταν από την εκκίνηση διαπραγματεύσεων για νέες συμφωνίες. Ωστόσο το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή που εφαρμόζει από τον Ιούλιο η κυβέρνηση δεν εξαιρεί τα έσοδα των ομίλων από τα διμερή συμβόλαια PPAs. Είτε αυτά είναι με παραγωγούς ΑΠΕ είτε με παραγωγούς ρεύματος από λιγνίτη.

Η ΕΒΙΚΕΝ ανοίγει το θέμα και με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ζητά «την εξαίρεση από την επιβολή πλαφόν των διμερών συμβολαίων μεταξύ των βιομηχανιών και παραγωγών».

Διαβάστε ακόμα: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή κρίση – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Τα PPAs

Ο πρόεδρος της Ένωσης των ενεργοβόρων καταναλωτών Αντώνιος Κοντολέων επισημαίνει προς τον κ. Σκρέκα: «Στις σημερινές συνθήκες ενεργειακής κρίσης η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις πολύ υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα τους. Θεωρούμε ότι συμφωνείτε ότι μόνη λύση πλέον αποτελεί η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ», υπογραμμίζει δείχνοντας τη στροφή της βιομηχανίας σε καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξηγεί λοιπόν ο κ. Κοντολέων το πρόβλημα: «Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (πλαφόν) επί της τιμής αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής από τη συμμετοχή τους στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM). Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επιβολή του πλαφόν καθιστά πλέον τελείως αδύνατη στην πράξη τη σύναψη μιας διμερούς σύμβασης, καθώς καθίσταται αδύνατη η εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ των δύο μερών», σημειώνει.

Διαβάστε ακόμα: Συμβιβασμό για το πλαφόν αναζητούν σήμερα οι Ευρωπαίοι

Η εξαίρεση

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, όπως είχε γράψει ο ΟΤ την περασμένη Δευτέρα, ζητά και στην εθνική νομοθεσία να ενσωματωθεί η εξαίρεση που προβλέπει ο πρόσφατος ευρωπαϊκός κανονισμός: «Όπως προκύπτει σαφώς από το υφιστάμενο ευρωπαικό πλαίσιο, οι διμερείς συμβάσεις, οι οποίες επιφέρουν στους παραγωγούς έσοδα που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων».

Τα έσοδα

Η ΕΒΙΚΕΝ εξηγεί επίσης: «Στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς»

Και ο κ. Κοντολέων ζητά από τον κ. Σκρέκα: «Επομένως, για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια