Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις για την εκκίνηση σημαντικών έργων που αφορούν στην αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων, στην αύξηση της ισχύος τους και σε υπογειοποιήσεις καλωδίων σε σημαντικές περιοχές εγκρίθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη.
Ειδικότερα, για έργα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), συνολικού προϋπολογισμού 386,3 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ορίζεται ο τρόπος χρηματοδότησής τους και εγκρίνεται η πρώτη πράξη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτησή τους και η κατασκευή τους. Η επιχορήγηση, αφορά μέρος του συνολικού προϋπολογισμού για τρία έργα του Διαχειριστή.
Διαβάστε επίσης: Ο πιο… γρήγορος κερδίζει
Αύξηση ισχύος για διείσδυση νέων ΑΠΕ
Το έργο για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης (ΥΤ και ΜΤ) στοχεύει στη διασύνδεση νέων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δηλαδή νέων φωτοβολταϊκών ή αιολικών σταθμών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 37,2 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων υποσταθμών του δικτύου κατά 725 MVA, ώστε να αντιμετωπιστεί η συμφόρησή του, η οποία επί του παρόντος εμποδίζει περαιτέρω επενδύσεις σε παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια του ΔΕΔΔΗΕ στους υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ ως εξής: 125 MVA στην Αττική, 150 MVA στην Κεντρική Ελλάδα, 150 MVA στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο και 300 MVA στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε πέντε έτη.
Αναβάθμιση δικτύου σε δασικές περιοχές
Το δεύτερο έργο αφορά στην αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 149,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Αφορά στην αντικατάσταση γυμνών αγωγών εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με περιβεβλημένους αγωγούς ή συνεστραμμένα καλώδια, στην εγκατάσταση μονωτικών περιβλημάτων και στην υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές.
Το έργο θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία του δικτύου ως προς τη διάρκεια ή τη συχνότητα των διακοπών ρεύματος ανά πελάτη και θα το θωρακίσει ώστε να μην αποτελεί απειλή για το φυσικό περιβάλλον (δάση, άγρια ζώα). Περιλαμβάνει μετατοπίσεις και αποξηλώσεις παλαιών δικτύων, κατασκευή νέου υπέργειου και υπογείου (782,8 χιλιόμετρα θα υπογειοποιηθούν), συνολικού μήκους 2.084,5 χιλιομέτρων. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 4,5 έτη.
Υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση δικτύων σε σημαντικούς οικισμούς
Το τρίτο έργο περιλαμβάνει αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 199,3 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Αφορά στην υπογειοποίηση και την αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας, από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Περιλαμβάνει αποξήλωση υφιστάμενου εναέριου δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, συνολικά 1.845,2 χιλιομέτρων καθώς και την υπογειοποίηση και αναβάθμισή του. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 4,5 έτη.
Ο τελικός προϋπολογισμός των έργων, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών κατά την ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Latest News
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα