Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνεται ότι ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Οι ελπίδες ωστόσο να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την πλευρά της Άγκυρας στην κατεύθυνση της μείωσης της έντασης, δεν είναι μεγάλες, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι πολεμικές ιαχές θα διατηρηθούν το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον έως και τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς την Άγκυρα πως είναι ανοιχτή σε διάλογο προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της γειτονικής χώρας, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια όσο η Τουρκία απειλεί την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας.

Τα επόμενα βήματα και τα «αγκάθια»

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για το πόσο θα γίνουν βήματα προόδου μεταξύ των δύο χωρών και κατά πόσον η Άγκυρα θα σταματήσει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος μιλώντας το πρωί στο MEGA, σχολίασε το ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας εκτιμώντας πως ουσιαστικός διάλογος μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης: Στο μυαλό του Χουλουσί Ακάρ

«Είναι προσχηματικό το κλίμα που δημιουργείται από την Τουρκία» σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην αντιστράτηγος, Γιάννης Μπαλτζώης. Σημείωσε πως ακόμη και στην περίπτωση που γίνει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα παραιτηθεί από τα εθνικιστικά του οράματα και διεκδικήσεις.

Στη συνέχεια εξήγησε πως η Τουρκία είναι τριχοτομημένη. «Είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας, οι φτωχοί άνθρωποι που στηρίζουν τον Ερντογάν και είναι τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, οι οποίοι θα λέγαμε είναι Ευρωπαίοι. Όλους αυτούς ο Ερντογάν προσπαθεί να τους ομογενοποιήσει αλλά δεν μπορεί να το επιτύχει, σε αυτούς που έχει επιρροή είναι στο κεντροανατολικό τμήμα της Τουρκίας».

Στην ερώτηση εάν είμαστε προετοιμασμένοι για την στρατιωτική ρητορική του Τούρκου προέδρου απάντησε πως από στρατιωτικής άποψης εκτιμά πως είμαστε προετοιμασμένοι και πως η Τουρκία γνωρίζει τι στρατό έχει η Ελλάδα.

Ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου

«Εγώ αυτό που εκτιμώ είναι πως η Τουρκία θα ήθελε ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να “κάτσει στο τραπέζι” με δικούς του όρους, να βάλει τα μεγάλα θέματα και να μειώσει τις αντιστάσεις μας».

Πάντως, ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν θέλουν να υπάρξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο το οποίο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, το βέβαιο είναι πως ουδείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο.

Τον… χαβά του ο Ερντογάν

Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι θετικά, καθώς λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, επανέλαβε τις απειλές του, με την φράση «μια νύχτα έρθουμε ξαφνικά».

«Όλα είναι έτοιμα, φορέσαμε την πανοπλία μας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας μάλιστα το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

Κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και κυρίως την αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό ακόμη και τις ΗΠΑ.

Το νέο μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Την ώρα πάντως που οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν, η Αθήνα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, με τη γενικότερη επιθετική ρητορική της και με τις αδιανόητες εκφράσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της κατά της Ελλάδας, υπονομεύει τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επέτρεπε εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου,  εκφράζοντας παράλληλα την ευχή αυτό να αλλάξει.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας στέλνει το μήνυμα πως είναι χρήσιμο και για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ και πως «οφείλει να αντιληφθεί επίσης ότι όπως δε διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν». Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως η διαφορά είναι επιλύσιμη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης