
Με νέα «επίταξη» απείλησε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση της Γαλλίας τους εργαζόμενους σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων, στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει «ιδιαίτερα τεταμένη», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εταιρεία TotalEnergies.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ύψωσε χθες τους τόνους ζητώντας από τους απεργούς στην TotalEnergies «να μην μπλοκάρουν τη χώρα, με όλες τις δυσκολίες που αυτό δημιουργεί».
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Βενζίνη στα… «φλεγόμενα μπατζάκια» του Μακρόν
Αυτή την περίοδο οι απεργίες επηρεάζουν τρία διυλιστήρια από τα επτά που υπάρχουν στη Γαλλία και πέντε μεγάλες αποθήκες καυσίμων, από τις συνολικά περίπου 200, ενώ σταδιακά μειώνεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Μόνο σε μία αποθήκη καυσίμων της TotalEnergies, κοντά στη Δουνκέρκη, η κυβέρνηση προχώρησε την Πέμπτη σε επίταξη των εργαζομένων.
«Συνολικά το 30,1% των πρατηρίων» αντιμετώπιζαν χθες, Κυριακή, το βράδυ προβλήματα ανεφοδιασμού τουλάχιστον σε ένα είδος καυσίμου, έναντι 27,3% το Σάββατο. Το ποσοστό «είναι πάρα πολύ μεγάλο», κατήγγειλε η Μπορν, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επίταξης σε περίπτωση που η «κατάσταση γίνει ιδιαίτερα τεταμένη».
Παρατείνεται η επιδότηση στις τιμές
Την ώρα που λόγω της απεργίας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές των καυσίμων, η γαλλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της επιστροφής στους καταναλωτές 30 σεντς ανά λίτρο, διαβεβαιώνοντας ότι και η TotalEnergies θα παρατείνει τη δική της επιδότηση των 20 σεντς το λίτρο.
Η κρατική επιδότηση επρόκειτο να μειωθεί στα 10 σεντς ανά λίτρο από την 1η Νοεμβρίου και για διάστημα δύο μηνών.
Συμφωνία με δύο συνδικάτα
Τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην TotalEnergies, το CFDT και το CFE-CGC, κατέληξαν σε συμφωνία για τις μισθολογικές αυξήσεις. Η συμφωνία προβλέπει γενική αύξηση των μισθών κατά 7% και μία επιπλέον αύξηση που θα διαφέρει ανά εργαζόμενο. Επίσης περιλαμβάνει καταβολή μπόνους ίσο με έναν μισθό.
Ωστόσο το συνδικάτο CGT εξακολουθεί να ζητεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 10% που αντιστοιχούν «στον πληθωρισμό και το μοίρασμα» των κερδών της πετρελαϊκής εταιρείας, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 5,7 δισ. δολάρια (5,8 δισ. ευρώ).
Το συνδικάτο σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ως την Τρίτη, ημέρα που έχουν προκηρυχθεί «κινητοποιήσεις και απεργίες» σε πολλούς κλάδους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Ο απαιτηττικός κύριος Σβαρτς στην ηγεσία της Carlyle - Τα γεγονότα σταθμοί στην καριέρα του
Η ανάληψη της ηγεσίας στην Goldman Sachs και το εκρηκτικό πεδίο στη νέα εταιρεία

Τελειωτικό χτύπημα στην τουρκική οικονομία έφερε ο Εγκέλαδος
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική ζημιά των φονικών σεισμών στη γειτονική χώρα - Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

«Παίρνουν φωτιά» οι τιμές στο ράφι - Ποια πολυεθνική προχώρησε σε ανατιμήσεις ρεκόρ
Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται περαιτέρω το 2023. Σε αυξήσεις - ρεκόρ προχώρησε η Unilever

Μελόνι: Να αυξηθεί το δημόσιο χρέος στα χέρια των Ιταλών
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας εξέθεσε τις απόψεις της σχετικά με το χρέος της Ιταλίας και τον τρόπο που αυτό πρέπι να κατανεμηθεί.

Ξαφνική στροφή της Deutsche Bank στα crypto - Με ποιες εταιρείες συζητά
«Ευκαιρίες» αναζητά ο CEO της γερμανικής τράπεζας Stefan Hoops

Πρωτοφανής κίνηση για το Κλίμα: Μήνυση στους 11 διευθυντές της Shell για λάθος στρατηγική
Η ClientEarth ισχυρίζεται ότι το σχέδιο της εταιρείας πετρελαίου θέτει την εταιρεία σε οικονομικό κίνδυνο καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην καθαρή ενέργεια

Θετική έκπληξη από την «ατμομηχανή» της Ευρώπης - Κατεβάζει ταχύτητα ο πληθωριμός
Ανήλθε σε 9,2% σε ετήσια βάση

Στην κόψη του ξυραφιού ξανά η Credit Suisse - Το bank run και οι ζημιές
Μεγαλώνει η «τρύπα» στον ισολογισμό της ελβετικής τράπεζας που βρίσκεται εδώ και μήνες στο «κόκκινο»

Αυτή η χώρα προσελκύσει τις περισσότερες ξένες επενδύσεις
Η εκροή επενδύσεων από την Ασία ανέκαμψε σε ποσοστό 15,2% το 2021

Γιατί (και) τα μικρά ΙΧ θα γίνουν πανάκριβα - Τι ετοιμάζει η ΕΕ
Οι νέοι κανονισμοί στις εκπομπές ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ μέσω του Euro 7 οδηγούν σε απογείωση των τιμών