Την ώρα που η ενωμένη Ευρώπη αναζητεί τρόπους για κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, με το παρασκήνιο να είναι έντονο εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν αύριο Τρίτη και της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό θέμα: η προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών από πράξεις δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με προσχέδιο της, το οποίο αποκαλύπτει τo Bloomberg, η Κομισιόν θα συστήσει αυτή την εβδομάδα στα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία για προστασία των βασικών υποδομών, ξεκινώντας από την ενέργεια και ακολουθώντας άλλους τομείς υψηλού κινδύνου όπως οι επικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα. Το μπλοκ θα δημιουργήσει επίσης ένα «σχέδιο» χαρτογράφησης του πώς θα ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή – Όλη η πρόταση της Κομισιόν

Τρωτά σημεία

Τα τρωτά σημεία της ΕΕ ήρθαν στο επίκεντρο τον περασμένο μήνα, όταν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου ως αποτέλεσμα ύποπτων επιθέσεων. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία στη βόρεια Γερμανία διακόπηκε επίσης για αρκετές ώρες, ενώ μια διαρροή πετρελαίου στον αγωγό Druzhba της Πολωνίας προκάλεσε περαιτέρω φόβους για δολιοφθορά, προτού οι αξιωματούχοι αποφανθούν ότι ήταν πιθανότατα ατύχημα.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέο δείκτη τιμών μελετούν οι «27»

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έφερε μια νέα σειρά απειλών, που συχνά αναφέρονται ως υβριδική επίθεση», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τις υποδομές. «Αυτό έχει γίνει καταφανώς προφανές με την προφανή δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream».

Τα μέτρα έρχονται καθώς η ΕΕ σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με την Επιτροπή να προτείνει τον τελευταίο γύρο κανονισμών για τον μετριασμό της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα. Και υπάρχει κίνδυνος η Ρωσία να προχωρήσει σε αντίποινα με στόχο την υπονόμευση αυτής της μετάβασης.

Σε ένα χωριστό σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος, η Επιτροπή θα προσδιορίσει επίσης πού αντιμετωπίζει κινδύνους κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι έχουν αυξηθεί καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο γίνεται πιο αποκεντρωμένο εν μέσω της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μπλοκ σκοπεύει να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων στα δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου από το επόμενο έτος, σύμφωνα με έγγραφο που επίσης αποκαλύπτει το Bloomberg News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια