Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με διαδικτυακή παρέμβαση του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, παρόντων του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε στο χώρο των εγκαινίων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου.

Δείτε την τελετή των εγκαινίων

Μητσοτάκης: Γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου

Γράφεται ο πρόλογος της νέα εποχής παραλιακού μετώπου, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην ευρώπη, έργο χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα. 27 μήνες μετά από πρόδρομες εργασίες, το χρονοδιάγραμμα τηρείται, υπογράμμισε.

Το είπαμε και το κάναμε. Το έργο αυτό το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, υπερβαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην εκκίνηση του έργου, υπουργούς της κυβέρνησης καθώς και στη Lamda Development. Ακολούθως παρουσίασε ένα σύντομο χρονικό της επένδυσης, από το 2007 έως και σήμερα.

Από το 2021 το νερό μπήκε στο αυλάκι και κυλάει ορμητικά. Και θα συνεχίσει να κυλάει μέχρι το Ελληνικό να μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, σε επενδυτές και πολίτες. Αυτό επιδιώκουμε με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο που υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα.

Εδώ δεν διαμορφώνεται απλώς το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, αλλά ένα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής, σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα, και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, που όμως απειλείται από την κλιματική κρίση. Και γι’ αυτό είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση του έργου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα εγκαίνια του έργου μεταξύ άλλων καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι καλή δουλειά, και γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Για το καλό της Αθήνας, της Αττικής και ολόκληρης της χώρας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σπύρος Λάτσης: Το έργο ένωσε τρεις κυβερνήσεις

Παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη, ο Σπύρος Λάτσης έκανε λόγο για ένα έργο που ενώνει τους Έλληνες, καθώς ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις δημοτικές αρχές.

Αναφερόμενος στους επικριτές του έργου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία για τέτοιου μεγέθους έργα είναι χειρότερου επιπέδου από τον κρατικό σχεδιασμό.

Από τον σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα το κράτος εκπόνησε πλήθος μελετών για την περιοχή, που όμως παρέμεινε στα συρτάρια, τόνισε ο κ. Λάτσης.

Με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008, οδήγησαν σε αντιστροφή του σχεδιασμού: Από κρατικό έργο με νησίδες ιδιωτικές πρωτοβουλίας, σε ιδιωτικό έργο με νησίδες του δημοσίου.

Το έργο του Ελληνικού και γενικά η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων. Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να κατοικήσουν στο Ελληνικό. Γι’ αυτο σκοπεύουμε μέρος της επένδυσης να είναι με «υβριδικές» πολυκατοικίες, με κάποιους αγοραστές να επωφελούνται από επιδοτήσεις της Lamda και μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο κ. Λάτσης έδωσε θερμές ευχαριστίες στις τρεις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ευχαρίστησε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν στην επένδυση, την οικογένειά του και συγκεκριμένα τη μητέρα του, τις αδελφές του Μαριάννα και Μαργαρίτα, τη σύζυγο και τα παιδιά του που «όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι με παρότρυναν να συνεχίσω».

Ευχαρίστησε ακόμα της διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μετόχους, τον πρόεδρο και το ΔΣ της Lamda καθώς και το επενδυτικό κοινό. Τέλος, τους κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. «Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ», κατέληξε.

Οδυσσέας Αθανασίου: Το έργο μας γεμίζει με πάθος

Με την παρουσίαση ενός χρονικού από το 2001 έως και σήμερα ξεκίνησε την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. «Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες. Αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος», τόνισε.

Υπήρχαν αρκετοί που εξέφραζαν επιφυλάξεις κατά πόσο η Lamda ήταν έτοιμη να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Όλα ξεκίνησαν με ένα όραμα. Αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ελληνική εταιρεία που να μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο. Από 200 άτομα, σήμερα είμαστε 600, είπε.

Ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας καθώς και της αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ετών. Ευχαρίστησε τους υπουργούς που είναι παρόντες καθώς και την κυβέρνηση Σαμαρά που ξεκίνησε το έργο.

Το ελληνικό είναι ήδη ένα τεράστιο εργοτάξιο. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίνουμε την ευκαιρία να γυρίσουν στην Ελλάδα ταλαντούχοι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Αθανασίου. Η επένδυση εκ μέρους της Lamda θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ.

«Τα λόγια γίνονται πράξεις», τόνισε ακόμα ο CEO της Lamda, αναφερόμενος στο experience park που παραδόθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το πρώτο κτήριο που θα παραδοθεί μέσα στο 2023 είναι το κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν τέσσερα σωματεία ΑΜΕΑ, σημείωσε ακόμα.

O Riviera Tower θα αρχίσει να κατασκευάζεται πριν τα Χριστούγεννα, με τους πρώτους ορόφους να εμφανίζονται πριν τα Χριστούγεννα του 2023.

Όσον αφορά την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3.

«Το Ελληνικό είναι ένα όραμα που υπερβαίνει κατά πολύ το φυσικό του μέγεθος», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον Σπύρο Λάτση που εμπνεύστηκε το έργο.

«Δεν θα ήμασταν εδώ αν εκείνος δεν έλεγε κάθε φορά προχωρήστε, είμαι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και θα πραγματοποιήσουμε τη μεγαλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη, κατέληξε.

Ποιοι παρευρίσκονται

Στα εγκαίνια παρίσταται πληθώρα υπουργών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το «παρών» δίνουν και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επίσης παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

Παρέμβαση στα εγκαίνια πραγματοποιεί και ο Σπύρος Λάτσης, σε μία από τις σπάνιες φορές που εμφανίζεται δημόσια.

Η πορεία των έργων

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου προς τους εκπροσώπους του Τύπου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη,  με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό. Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν  να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη,

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.

Όπως έχει αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό. Ο κ. Αθανασίου έχει επισημάνει ότι το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας – Σε εξέλιξη η διαδικασία
Επικαιρότητα |

Μάχη πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας