Δόση ύψους 2 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκτακτης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (ΜΧΣ) ύψους 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Το ποσό που εκταμιεύτηκε αποτελεί μέρος ενός πακέτου ΜΧΣ ύψους έως και 9 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου για την αρωγή και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης-24ης Ιουνίου 2022.

Η Επιτροπή έχει ήδη εκταμιεύσει το πρώτο 1 δισ. ευρώ από αυτό το έκτακτο πακέτο ΜΧΣ την 1η Αυγούστου 2022. Αυτό ακολούθησε ένα προηγούμενο έκτακτο δάνειο ΜΧΣ 1,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε στην Ουκρανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η συνολική βοήθεια

Με τη σημερινή πληρωμή, η συνολική υποστήριξη ΜΧΣ που εκταμιεύτηκε στην Ουκρανία από τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια διατέθηκαν στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με πιο μακροπρόθεσμη λήξη από ό,τι στο πλαίσιο των τακτικών ΜΧΣ και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η βοήθεια υποστηρίζει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη συνολική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας και των επακόλουθων οικονομικών προκλήσεων. Σε μια περαιτέρω έκφραση αλληλεγγύης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για πρώτη φορά θα καλύψει το κόστος των τόκων αυτού του δανείου, τουλάχιστον για το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η εκταμίευση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έρχεται αφότου η Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν στις 3 Οκτωβρίου ένα Μνημόνιο Συνεννόησης που καθορίζει τους όρους πολιτικής και τις ενισχυμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με αυτήν την έκτακτη ΜΧΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή