«Σάρκα και οστά» παίρνει το νέο υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, μετά την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του εταίρου της στον ακροδεξιό συνασπισμό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για θέσεις-κλειδιά σε υπουργεία.

Εντάσσεις ταλάνισαν την τελευταία εβδομάδα την τρικομματική συμμαχία – που εκτός από τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι, περιλαμβάνει ακόμα τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι – μετά την άρνηση των περισσότερων γερουσιαστών του κόμματος Μπερλουσκόνι να υποστηρίξουν την εκλογή του Ignazio La Russa από τους Αδελφούς της Ιταλίας ως προέδρου της Γερουσίας.

Έξαλλος ο Μπερλουσκόνι

Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να ήταν έξαλλος με τη Μελόνι λόγω της απροθυμίας της να αποδεχθεί ορισμένες από τις απαιτήσεις του σχετικά με τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι διευθέτησαν τις διαφορές τους σε συνάντηση τη Δευτέρα.

Ανώτερα στελέχη του συνασπισμού δηλώνουν ότι ελπίζουν πως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να ορκιστεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Σκληρή σύγκρουση του κεντροαριστερού Λέτα με την Τζόρτζια Μελόνι

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να αποτελέσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της χώρας. Υπουργός Βιομηχανίας στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο Τζορτζέτι θεωρείται ένα από τα πιο μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκά στελέχη της Λέγκας.

Θα κληθεί να εξισορροπήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, της οποίας το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε περίπου 145% του ΑΕΠ, με τις υποσχέσεις του συνασπισμού για μείωση της φορολογίας.

Τα πρόσωπα

Η Ιταλία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που πλήττουν επιχειρήσεις και οικογένειες. Πηγές του συνασπισμού δήλωσαν ότι τα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια είναι πιθανό να παραμείνουν στα χέρια του υπουργείου οικολογικής μετάβασης.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον τεχνοκράτη Ρομπέρτο Τσινγκολάνι στη θέση αυτή είναι ο Ζιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν, δήλωσε πηγή του συνασπισμού, επί μακρόν πολιτικός της Forza Italia, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Το κόμμα του Μπερλουσκόνι αναμένεται επίσης να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών με τον Αντόνιο Ταγιάνι, έναν πολιτικό καριέρας και σύμμαχο του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει διατελέσει για λίγο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε μια άλλη πηγή.

Ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, θα συμμετάσχει επίσης στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε το κόμμα του, αν και δεν ήταν ακόμη σαφές σε ποιον ρόλο. Οι πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να διοριστεί υπουργός υποδομών, ενώ η θέση του υπουργού Εσωτερικών που είχε αρχικά διεκδικήσει θα μπορούσε να πάει σε έναν τεχνοκράτη της επιρροής του.

Το υπουργείο Άμυνας αποτελεί μια άλλη θέση-κλειδί, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο προερχόμενος από τα «Αδέλφια της Ιταλίας» Adolfo Urso, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια, είναι ο επικρατέστερος για τη θέση, ανέφερε μια πηγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα