Υπό την προστασία της πυρηνικής «ομπρέλας» της Μόσχας έχουν τεθεί οι τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία μετά τα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο.

Αυτό ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «τα εδάφη αυτά είναι αναφαίρετα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ασφάλειά τους παρέχεται στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο έδαφος της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Ρωσίας σε πολιτικές υποδομές

Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Η δήλωση αυτή αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία, αφού το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ορίζει ότι τέτοιου είδους όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύσει ρωσικό έδαφος, όπως έχουν επαναλάβει πολλάκις αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.

Δεδομένης της άρνησης του Κιέβου και των περισσοτέρων χωρών παγκοσμίως να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών αλλά και τον επιτυχιών που καταγράφουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο πεδίο των μαχών, η δήλωση Πεσκόφ αποτελεί ευθεία απειλή για πυρηνική κλιμάκωση σε περίπτωση που επιχειρηθεί ανακατάληψη των αποσχισθέντων περιοχών.

Ζελένσκι: Το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 10 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος έγραψε στο Τwitter ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σήμερα, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης έπειτα από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν κρίσιμες υποδομές για δεύτερη συνεχή ημέρα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

Στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές».

Στην ίδια περιφέρεια, στο Πάβλογκραντ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «προσωρινή διακοπή της υδροδότησης» και διακοπή λειτουργίας τοπικού σταθμού άντλησης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους