Με ταχείες  διαδικασίες προχωρά η κατασκευή του κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στο «Μάτι», η οποία είχε καταστραφεί το τραγικό καλοκαίρι του 2018. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του «Πολεοδομικού – Ρυμοτομικού Σχεδίου» της πυρόπληκτης περιοχής Νέας Μάκρης και Ραφήνας, ενώ αναμένεται έως τα τέλη του έτους   η έκδοση των οικοδομικών αδειών προκειμένου να ξεκινήσει τη κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών για τους πυρόπληκτους στην περιοχή  «Σκουφέικα».

Ειδικότερα, πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε,  για τη δημιουργία του κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής,  να προσφύγει _ λόγω κατεπείγουσας ανάγκης _  σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κάνοντας  χρήση των προβλέψεων του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης: Δόμηση στο Μάτι: Αρτιότητα στα 750 τ.μ. με παρέκκλιση στα 250 τ.μ.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους η παραχώρηση,  με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος,  της  χρήσης χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Μαραθώνα του ακινήτου των Παιδικών Εξοχών Οίκου Ναύτου (Π.Ε.Ο.Ν.), εμβαδού 128.976 τ.μ., με τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Το έργο, προϋπολογισμού 917 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει την αποκατάσταση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία και λειτουργία εντός του ακινήτου, κοινόχρηστου χώρου δασικής αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της, το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχετικά με το  «Πολεοδομικό – Ρυμοτομικό Σχέδιο» της πυρόπληκτης περιοχής Νέας Μάκρης και Ραφήνας, και ειδικότερα για τις πέντε πολεοδομικές ενότητες  Μάτι, Αγία Μαρίνα,  Κόκκινο Λιμανάκι,   Σκουφέϊκα και   Πευκώνας, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση όπως και η υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Η εξέτασή τους έχει ξεκινήσει ώστε να γίνει και η προσαρμογή του σχεδίου, και θα ακολουθήσει η σύνταξη της πράξης εφαρμογής του,  η εκ νέου συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων  (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για το ενιαίο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής  (ρυμοτομία – πολεοδομικός κανονισμός – πράξη εφαρμογής) και η 2η ανάρτηση των σχεδίων -συμπεριλαμβανομένης της Πράξης Εφαρμογής – στην οποία θα υπάρχει δυνατότητα νέας υποβολής ενστάσεων.

Έκδοση αδειών δόμησης στα Σκουφέικα

Τον Ιούνιο είχε  προωθηθεί ξεχωριστά με Υπουργική Απόφαση, ένα «μίνι» Ρυθμιστικό Σχέδιο Εφαρμογής (μαζί με την πράξη εφαρμογής), για το βορειοδυτικό άκρο της πολεοδομικής ενότητας «Σκουφέικα», που αφορούσε την περιοχή υλοποίησης του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης πληγέντων, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.  Αφορούσε στην ανέγερση κοινωνικών κατοικιών  σε μια έκταση 17,5 στρεμμάτων, με  0,5 συντελεστή δόμηση.

Το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι θα αναγερθούν 100 κατοικίες των 80 τ.μ., ήτοι 8.000 τ.μ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σχεδιάζεται εντός του επόμενου μήνα να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες, ώστε έως τα τέλη του έτους να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή των κατοικιών, η οποία θα γίνει με κονδύλια που προέρχονται από δωρεά της κυπριακής δημοκρατίας.

Ωστόσο, κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε επιστολή διαμαρτυρίας   που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό για τα Σκουφέικα ως πλημμελώς μελετημένο  και επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καθώς θεωρούν ότι η χωροθέτηση ενός τεραστίων διαστάσεων έργου,  δίπλα  από το ρέμα του Πευκώνα,  «συνιστά ένα έργο βίαια επεμβατικού χαρακτήρα (λόγω μαζικού όγκου προσαύξησης κατοίκων) και σαφέστατης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα