Μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας αποτελεί η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που «τρέχουν» ταυτόχρονα. Η σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων και των απαραίτητων συνεργειών αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης υπογράμμισε ότι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. «Στις Περιφέρειες θα κατευθυνθεί το 1/3 των συνολικών πόρων, δηλαδή περισσότερα από 8 δις. ευρώ για δράσεις επιχειρηματικότητας, υποδομών και άλλες» σημείωσε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι οι Περιφέρειες έχουν γίνει πρωταθλητές στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο Yφυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την περιφερειακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι έχουμε τους πόρους, έχουμε τους μηχανισμούς και χρειάζεται η κατάλληλη στρατηγική ανά περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας,  έκανε λόγο για ένα διπλό ΕΣΠΑ, αν συνυπολογίσει κάποιος και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Σε επίπεδο περιφερειών και δήμων το Ταμείο έρχεται να συμπληρώσει το κυρίως πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τα απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια» είπε ο κ. Μαντζούφας. Εξήγησε ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης,  τα 12,7 δις. θα πάνε όλα στην ιδιωτική οικονομία μέσω των τραπεζών με πολύ χαμηλό επιτόκιο. «Ήδη υπάρχουν 31 συμβασιοποιημένα σχέδια άνω του 1,7 δις» συμπλήρωσε.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Σωτήρης Πολύζος, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού TRT, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, στάθηκε στην ανάγκη να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της υποστελέχωσης των περιφερειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, λέγοντας ότι «όσα χρήματα κι αν έχουμε στη διάθεσή μας, μόνο ως ομάδα μπορούμε να κερδίσουμε». Υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα του μέλλοντος και να δώσουμε έμφαση στην ελληνική παραγωγή προϊόντων και ρεύματος, ενώ έθιξε και το ζήτημα του ξεχασμένου υδροηλεκτρικού έργο της Μεσοχώρας.

Την ανάγκη να υπάρξει συνοχή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη υπογράμμισε η Ελένη Μαριάνου,  Γενική Γραμματέας Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οι περιφέρειες στον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο να δημιουργηθούν καθυστερήσεις λόγω της ταυτόχρονης εξέλιξης διαφόρων προγραμμάτων, προσθέτοντας ότι η πολιτική συνοχής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως κουμπαράς για άμεσες ανάγκες.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Αντώνης Κατραούρας, Γενικός Διευθυντής, Head of Commercial Banking,  της Τράπεζας Πειραιώς, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρέπει να βάλει πάγο στις επενδύσεις.

Τέλος, η Ρoϊδώ Μήτουλα, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σημείωσε ότι τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης γέμισαν την χώρα από δημόσια έργα, ενώ εφαρμόζονται για πρώτη φορά στρατηγικά προγράμματα ανάπτυξης. Χαρακτήρισε, δε, σημαντική τη στήριξη των νησιών μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις