Σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο για την ρύθμιση χρεών, κυρίως των οικονομικά ευάλωτων οφειλετών, χαρακτήρισαν τον εξωδικαστικό μηχανισμό όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων  φορέων που ενημέρωσαν, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα την αρμόδια επιτροπή της βουλής, για την πορεία υλοποίησης του, στο πλαίσιο της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Όλοι, καταθέτοντας παράλληλα τα σχετικά στοιχεία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ έκαναν λόγο για σημαντική μείωση του ιδιωτικού χρέους και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι μέχρι τις αρχές του 2023 θα απομειωθεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης – Αντιπολίτευση: Απέτυχε πλήρως ο εξωδικαστικός μηχανισμός για το ιδιωτικό χρέος

Σπ. Παντελιάς (Τράπεζα Ελλάδος): Συμβολή στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Ο Σπύρος Παντελιάς, γενικός διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας Ελλάδος, επεσήμανε ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και αποτελεί σημαντική διέξοδο για μια σειρά δανειοληπτών οι οποίοι έχουν σημαντικά περιθώρια αναδιάρθρωσης των χρεών τους ώστε να επανέλθουν σε ομαλή οικονομική κατάσταση και να συνεισφέρουν στις αναπτυξιακές προσπάθειες του τόπου».

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας: Τα προβλήματα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

«Όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την αναμόρφωση και τη ρύθμιση θεμάτων του ιδιωτικού χρέους έχουν, αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα για την ευρωστεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πριν λίγα χρόνια είχαμε τράπεζες με κόκκινα δάνεια πάνω από 45% – 46%. Τώρα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 έχει μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων περίπου κατά 86% ενώ είναι περίπου σε μονοψήφιο αριθμό τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση. Δεν λέμε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου ούτε ότι δεν εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά η απόσταση που έχουμε διανύσει είναι ιδιαίτερα σημαντική και δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους δανειολήπτες ώστε να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Β. Ράπανος (Ελληνική Ενωση Τραπεζών): Γεωμετρική μείωση των κόκκινων δανείων

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, έκανε λόγο για γεωμετρική μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε, «με βάσει τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία ενδιαφέρον για την εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν εκδηλώσει περίπου 55.000 δανειολήπτες αλλά μόλις 18.000 έχουν υποβάλει οριστική αίτηση και τα 2/3 των αιτήσεων αυτών αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ράπανος:

-Από τις οριστικά υποβληθείσες αιτήσεις έχουν τύχει επεξεργασίας, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, οι 5.272 αιτήσεις. Σημείωσε ότι «η συμμετοχή των τραπεζών είναι περιορισμένη γιατί είναι περιορισμένος ο αριθμός αιτήσεων που υποβάλλονται και τις αφορούν και πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει ότι τράπεζες και δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε καθεστώς συναινετικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών».
Ακόμα ανέφερε ότι:

-Τιτλοποιήθηκαν και αποχωρίστηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών περίπου 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

-Σήμερα οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια.

-Στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης 95.000 οφειλέτες ενήμερων ή ρυθμισμένων οφειλών, έλαβαν 9μηνες επιδοτήσεις 590 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

-Το εννιάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022, προγραμματίστηκαν 2.649 πλειστηριασμοί από τους οποίους διενεργήθηκαν τελικά ελάχιστοι, μόλις 693, και δεν αφορά ευάλωτους δανειολήπτες.

«Το αμοιβαίο όφελος από την οργανική διαχείριση των οφειλών που εμφάνισαν καθυστέρηση οι τράπεζες το διοχέτευσαν στην οικονομία. Οι χορηγήσεις φέτος όχι μόνο θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ του 2020 και του 2021 αλλά θα το ξεπεράσουν», είπε και τόνισε ότι «οι καταθέσεις ανέρχονται στα 184 δισ. ευρώ που είναι το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών.

Αν. Πανούσης (ΕΕΔΑΔΠ): Κάτω από 10 δις. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του έτους

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις Αναστάσιος Πανούσης, έκανε λόγο για σημαντική μείωση του ιδιωτικού χρέους σημειώνοντας ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν από τα 107 δισ. ευρώ το 2016, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθούν κάτω από τα 10 δισ. ευρώ για το τέλος του τρέχοντος έτους – αρχές του επόμενου».

«Στόχος της εταιρίας μας είναι, στη διαχείριση των δανείων αυτών αλλά και των καθυστερούμενων δανείων που παραμένουν στη κατοχή των τραπεζών, να εξευρεθεί βιώσιμη ρύθμιση και αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία» είπε.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι:

-Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ρυθμίσεις ύψους άνω των 7,5 δισ. ευρώ για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

-Ρυθμίστηκαν πάνω από 430.000 δάνεια ύψους άνω των 8,5 δισ. ευρώ τα οποία διατηρούν οι τράπεζες στη κατοχή τους και τα οποία αναταξινομήθηκαν ως υγιή θωρακίζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

«Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμοι παράμετροι μεταβληθούν όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων», προειδοποίησε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πρόωρη και βιαστική την κριτική που γίνεται για έλλειψη αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού, αντιτείνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και το δημόσιο πάνω από 4.500 αιτήσεις με αξία περίπου 1 δισ. ευρώ».

«Το δημόσιο παρέχει σημαντική μείωση χρέους της τάξεως του 25% και τους χρηματοδοτικούς φορείς να αποδέχονται περικοπή του χρέους περίπου κατά μέσο όρο στο 30%. Συνολικά έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 250 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 170 εκατ. ευρώ είναι στη φάση τελικής υλοποίησης. Μπορούμε βάσιμα να εκτιμήσουμε λοιπόν ότι στις αρχές του 2023 θα έχουμε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο συνολικό ύψος των ρυθμισμένων δανείων», τόνισε και κατέληξε:

«Η εικόνα βελτιώνεται οι ρυθμοί επιταχύνονται και αυτό θα συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον. Οι παιδικές ασθένειες θεραπεύονται και προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις.

Ήδη η βελτίωση της εγκρισιμότητας είναι σημαντική τους τελευταίος μήνες. Όμως πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός απαιτεί και προϋποθέτει μια πραγματική βούληση συνεργασίας του οφειλέτη προς την εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την δανειακή του υποχρέωση. Αν κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές προσέβλεπαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να αποφύγουν οφειλές στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν αυτοί θα απογοητευτούν».

Φ. Ιωάννου (Επιτροπή Διαχείριση μη Εξυπηρετούμενων Δανείων): Ρύθμιση δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ

Η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Φωτεινή Ιωάννου, ανέφερε ότι «στην περίοδο που λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ».

«Υπάρχει και η βούληση και η ρευστότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία και να χρηματοδοτήσουν υγιείς ιδιώτες και υγιείς επιχειρήσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Ιωάννου:

-Τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικές χορηγήσεις από τις τράπεζες ενώ μόνο στο πρώτο 9μηνο του 2022 φτάσανε στα 17,5 δισ. ευρώ.

-Είναι αντικειμενικά μικρό, το μερίδιο συμμετοχής των τραπεζών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή των οφειλών που είναι ακόμα στον ισολογισμό τους και έχουν κάνει αίτηση για ένταξη τους.

-Από τις περίπου 7.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά, περίπου 860 αφορούν οφειλές που είναι σε τράπεζες αυτή τη στιγμή. Από αυτές έχουν γίνει δεκτές γύρω στις 200 άρα ένα ποσοστό γύρω στο 25% και αυτό βαίνει αυξανόμενο με το τελευταίο διάστημα το ποσοστό εγκρισιμότητας να προσεγγίζει περίπου το ένα στα τρία.

«Οι τράπεζες διαχειρίζονται πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία ενήμερους πελάτες», ανέφερε η κυρία Ιωάννου και εκτίμησε ότι «ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων δανείων θα είναι μονοψήφιος στο τέλος του χρόνου». «Θεωρούμε εφικτό να φτάσουμε στο 1 δισ. ευρώ σε ύψος οφειλών που θα έχουν ρυθμιστεί μέχρι τις αρχές του 2023», ανέφερε.

Γ. Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): 7 στις 10 αιτήσεις ρύθμισης αφορούν οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, χαρακτήρισε «μεγάλη και πρόκληση και σημαντικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό», ενώ σημείωσε ότι «το 72% των αιτήσεων αφορά διμερείς ρυθμίσεις, για οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και το 28% πολυμερείς, δηλαδή με την συμμετοχή τραπεζών».

Π. Δουφεξής (ΕΦΚΑ): Ρύθμιση ασσφαλιστικών οφειλών ύψους 63 εκατ. ευρώ

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, τόνισε ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή στη προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και την διασφάλιση ότι οι βιώσιμοι οφειλέτες, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έχουν πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο και δίκαιο, προληπτικής αναδιάρθρωσης το οποίο θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την λειτουργία τους».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

-Μέχρι 10/10/2022, 1061 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει στο ΚΕΑΟ οφειλές συνολικού ποσού 63.577.588 ευρώ ενώ 26 οφειλέτες έχουν ήδη απωλέσει τη ρύθμιση τους.

– Εκτιμάται ότι οι οφειλές που θα υπαχθούν σε ρύθμιση εξωδικαστικού μηχανισμού θα αυξηθούν ενώ ήδη άλλες 400 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία