Ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς πραγματοποιούν οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη πρόκειται να συμφωνήσουν για ταξίδια από χώρα σε χώρα χωρίς ανάγκη έκδοσης βίζας, καθώς και για την αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φοιτητές πρέπει να πληρώσουν από 300 έως 500 ευρώ μόνο για να αναγνωρίσουν διπλώματα που αποκτήθηκαν σε γειτονική χώρα.

«Ανοίγουν δρόμο»

«Αυτές οι τρεις συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Τετ α τετ με Μπέρμποκ για Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια

«Με τη δημιουργία αυτής της αγοράς, κάνετε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», πρόσθεσε, πριν από συνάντηση αξιωματούχων των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ στο Βερολίνο. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν επίσημα σε σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να χορηγηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχύσει τη δημοκρατία και θα λάβει σειρά άλλων μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς με τα Δυτικά Βαλκάνια

Εξαντλείται η υπομονή

Την ίδια ώρα όμως, η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ έχει εξαντληθεί, με τη Ρωσία και την Κίνα να βρίσκουν έτσι πρόσφορο έδαφος για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Κομισιόν προσφάτως ανακοίνωσε ότι η Τουρκία καθώς και τα πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων – Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία – τα οποία έχουν όλα το καθεστώς υποψήφιου μέλους, πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Προτεραιότητα για το Βερολίνο

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η οικονομική πρόοδος στην περιοχή.

«Σας καλώ όλους να επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις σας προς το συμφέρον των πολιτών σας», δήλωσε στους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα