Πριν από τα Χριστούγεννα, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023, θα ξεκινήσει η καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς και η καταβολή της τέταρτης δόσης του νόμου Βρούτση θα φανούν στην πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 η οποία θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα το διάστημα 20 με 23 Δεκεμβρίου 2022 (όπως έγινε και πέρυσι).

Ειδικότερα, χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξημένες τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι: Πώς θα μοιραστούν 1,2 δισ. ευρώ

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν σημαντική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι τέσσερις κατηγορίες των συνταξιούχων που διαμορφώνονται είναι οι εξής:

– 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση έως 7%. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

– 525.456 θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η ωφέλεια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο.

– 265.367 συνταξιούχοι θα λάβουν μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τονίζεται ότι η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο.

Οι πληρωμές του Νοεμβρίου 

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

– Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

– Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax